Test: Wilfa Svart Presisjon + Svart Nymalt

In Uncategorized by MoBak

Wilfa Svart

Wilfa Svart Presisjon + Nymalt

EspressoBar har testet Wilfas topmodel af drypkaffemaskine, nemlig Svart Presisjon sammen med sammes kværn, Svart Nymalt.

Det har været Wilfas ønske at lave verdens bedste kaffebrygger, og til det har de indgået samarbejde med den norske baristaverdensmester og “specialkaffeguru” Tim Wendelbo og designfirmaet DesignIt.

Førstehåndsindtryk

Wilfa’s hjemmeside kan man læse om alle maskinens funktioner, men blandt nogle af dem jeg vil fremhæve, er maskinens vandbeholder, som er aftagelig, og dermed kan den fyldes direkte fra hanen. Det betyder, at man ikke bruger maskinens kande, som man ofte gør og dermed får man måske en lille sjat af den gamle kaffe med over i vandbeholderen. Maskinen har indbygget pumpe, så flowet af vand styres præcist til forskel for traditionelle maskiner, hvor flowet drives af temperatur og som ofte sprutter mere end det løber. Maskinen har justerbart flow igennem filtertragten. Det er rigtig smart, for det betyder, at man kan brygge små mængder kaffe uden at vandet løber lige igennem grundet manglende modstand fra den lille mængde bønner. Endelig vil jeg fremhæve designet, som jeg synes, er super flot og virker solidt gennemført med flot finish. På designsiden vil jeg dog også komme med mit eneste sure opstød til maskinen, nemlig en dum samling af maskinens kande. Denne er samlet af en glasdel med en plastkant rundt i toppen. Der hvor de to dele mødes, er der en høj kant inde i kanden, og det betyder at man faktisk ikke kan tømme den sidste lille sjat væske (kaffe eller sæbevand) ud af kanden.

Maskinen i brug

Efter at have pakket maskine og kværn ud, lavede jeg den første kande kaffe. Jeg besluttede at lave en lille kande på 0,5 l. Wilfa har gjort meget for at gøre det nemt at tilpasse alle brygelementer. Vil man som jeg lave en halv liter kaffe, fylder man vandbeholderen op til 0,5 mærket. Ved samme mærke står der 30 g, hvilket selvfølgelig henviser til, at 30 g kaffe er anbefalet til denne mængde vand. Det passer altså med de 60g/l, som vi ofte betragter som en standard. Jeg fulgte anbefalingen og vejede 30 g bønner (Coffee Collectives Kenya Kieni) af. På kværnen Nymalt er der angivet forskellige formalingsgrader, og jeg satte kværnen på Filter og kværnede de 30 g kaffe.

Formalingsgrad "Filter"

Formalingsgrad “Filter”

Umiddelbart syntes jeg, at denne formaling så meget grov ud (se billedet), men fortsatte min brygning. Sidste justering, jeg skulle foretaget, var gennemstrømningen igennem filteret. Igen er der her reference til de 0,5 l. vand som jeg startede med. Så igen, er der en rigtig fin sammenhæng imellem tingene, for at også “den almindelige forbruger” får brygget med nogle gode parametre. Rigtig godt tænkt.

Det hele var nu klar til brygning og jeg trykkede på maskinens eneste knap. De første 25 sekunder bruger maskinen på at varme op og derefter starter pumpen. Denne leverer nu et jævnt vandflow indtil vandbeholderen er tom, dette tog 2 min for de 0,5 l vand. Med den aktuelle indstilling af flowet igennem tragten var hele brygtiden fra det første vand ramte bønnerne til det sidste vand løbet igennem tragten 3 min. Efter bryg lukker man af fra tragten, så det ikke drypper ned på varmelegemet, når man fjerner kanden.

Jeg vil i denne anmeldelse ikke kommentere ret meget på smagen af kaffen, men denne første kande var som forventet en smule tynd og min første indskydelse omkring den grove formalingsgrad viste sig at holde stik. Gennem efterfølgende tests jeg har fundet ud af, at min foretrukne formaling ligger nærmere ved det, som Wilfa angiver som Aeropress formaling. Når jeg ikke vil kommentere meget på smagen, skyldes det, at jeg blot har konstateret, at Wilfa har lavet et rigtig godt sæt af maskine og kværn, som giver såvel den utrænede forbruger en god vejledning til at brygge en god kop kaffe og samtidig giver os mere nørdede brugere en høj stabilitet i flow og temperatur. Wilfa siger 92 grader fra første dryp. Jeg har desværre ikke udstyr til at efterprøve dette, men der er i hvert fald ikke tvivl om, at vandet er ordentligt varmt fra start. Så at få kaffen til at smage godt, er ganske let og at få den til at smage præcist, som man gerne vil have, er et spørgsmål om at styre sine parametre korrekt. Maskinen leverer efter min vurdering præcist det, den skal.

Funktionen med at begrænse gennemstrømningen ved små mængder, giver også pludselig os nørder en ny justeringsmulighed, idet denne funktion kan bruges til at lege med formaling og dosering uden at det pr automatik giver en helt skæv gennemstrømningstid. Helt sikkert noget, som man kan få nogle spændende resultater ud af. Jeg forestiller mig, at man kan få noget af stempelkandes fylde, ved at begrænse flowet og dermed lade kaffen trække og samtidig opnå den renhed, som papirfiltret giver. Det ville være interessant at dele erfaringer om dette i denne tråd i vores forum.

Konklusion

Wilfa Svart Presisjon er uden tvivl en super lækker kaffemaskine, som giver mulighed for et rigtig godt resultat. Jeg kan rigtig godt lide den måde, som Wilfa har formået at binde tingene sammen, så den unørdede kaffeelsker, bliver guidet til at brygge med de “rigtige” parametre, og samtidig giver maskinen den mere nørdede bruger en stabil og præcis brygning og mulighed for at optimere sin kaffebrygning. Maskinens høje byggekvalitet og design tiltaler mig meget, og jeg synes det næsten er et lille kunstværk at have stående i køkkenet. Maskinens footprint på køkkenbordet er dog en anelse stort og kunne måske godt skæres nogle cm ind.

Wilfa Svart er et smukt sæt, som pryder køkkenbordet

Wilfa Svart er et smukt sæt, som pryder køkkenbordet

Vurderingen af Svart Nymalt kværnen er, at det er en ganske fornuftig kværn til sort kaffe – dette dog uden at have nogle objektive parametre, at vurdere det ud fra. Justeringen er trinløs og let og formalingen ser – visuelt vurderet – rimelig ensartet ud – i hvert fald ved finere formalinger. Den har timerfunktion og en vejledning i manualen til, hvor lang tid det tager at male en bestemt mængde kaffe ved forskellige formalingsgrader. Dog må det anbefales altid at veje sin kaffe af, da en timerbaseret dosering aldrig bliver særligt præcis. Slet ikke hvis man skifter rundt mellem bønner, doseringer eller formalingsgrader. For entusiasten er kværnen nok i den billige ende og man vil givetvis have stor gavn af at investere i en dyrere kværn. For den almindelige forbruger som måske ikke engang er vant til at kværne sin kaffe selv, vil man opleve et rigtig fint match mellem Nymalt og Presisjon.

Presisjon fås i sort eller aluminium og vejl. udsalgspris er kr. 2.999. Den kan dog findes på nettet til ca halvdelen af denne pris. Nymalt har vejl. udsalgspris på kr. 749, men kan findes til omkring kr. 500.