Baratza Forté AP – første indtryk

In Uncategorized by ms@squareweb.dk

EspressoBar har lånt to Baratza kværne til test, nemlig Preciso og Forté AP. Jeg vil teste dem grundigt over den næste periode og løbende blogge om, hvad jeg synes om dem.

De to kværne. Forté til venstre og Preciso til højre

Den første kværn jeg har taget i brug er Forté AP kværnen, og dette er mit førstehåndsindtryk efter en dags brug. Jeg ville egentlig have startet med den noget billigere Preciso, men da først Forté var pakket ud, kunne jeg ikke lade være at tage den i brug med det samme. Den udstråler kvalitet både pga vægten og materialevalget. Den er tung i forhold til sin begrænsede fysiske størrelse og næsten alt udvendigt er i metal af en lækker kvalitet. Og så er der jo det store touch display, som bare appelerer til, at man får lys i og trykker løs på det 🙂

AP betyder “all-purpose” og indikerer, at kværnen er beregnet til at kværne til alle brygtyper. Der medfølger både en filterholdergaffel og en beholder, man kan kværne i, og man kan kværne både på tid og vægt (vægt dog kun i beholder og ikke, når man bruger filterholdergaflen). Filterholdergaflen, kan holde et portafilter, således at man kan lave noget andet i de 10-12 sekunder det tager at kværne et dobbeltshot. Indtil videre har jeg kun kværnet til espresso.

Det har været en fornøjelse at bruge kværnen. Den kværner i en rigtig flot formaling uden klumper og uden tegn på statisk elektricitet, og kaffen ligger perfekt distribueret i filteret lige klar til at tampe. Og der er ingen eller meget lidt svineri på og rundt om kværnen.

Distributionen direkte fra kværnen ligger perfekt i filteret

Kværnen har et rigtigt fornuftigt lydniveau med en behagelig dyb lyd sammenlignet med den lidt mere skingre lyd fra min egen Casadio.

Betjeningen sker via det store touchdisplay, som er logisk indrettet. Det er nemt at vælge om man vil kværne på tid eller vægt og vælge hvilken af de 3 forudindstillede vægte/tider, man vil kværne. Når man har foretaget sit valg, trykker man “Start” og venter til tiden/vægter er nået. Ønsker man at afbryde før tid, trykker man bare på “Stop”. Displayet er fint responsivt, så man skal ikke trykke en masse gange forgæves.

Så den foreløbige konklusion er, at Forté er en rigtig lækker kværn, og jeg glæder mig til at gøre mig flere erfaringer med den.