Riste- og cuppingaften med The CoffeeCollective hos Behag din Smag

In Uncategorized by ms@squareweb.dk

Glæden og entusiasmen var stor, da jeg på Lene Hyldahls blog opdagede, at der skulle afholdes et arrangement på hendes kaffebar, hvor The CoffeeCollective (TCC) ville komme og lave en “live” ristning og arrangere en cupping (smagning) af deres kaffer.

Der var uden tvivl lagt op til et par rigtig spændende timer i selskab med nogle af de mest markante personligheder i markedet for kvalitetskaffe i Danmark. I hvert fald på papiret idet værten, Lene Hyldahl, er indehaver af titlen som Dansk mester i Barista, Casper Engel er Dansk mester i Cupping og repræsenterer Danmark til VM i cupping i juni og det nystartede TCC’s ristemester, Peter Dupont, som gennem flere år har arbejdet professionelt som kafferister. Arrangementet skulle vise, at det ikke kun er på papiret, at disse folk er interessante.

 

 

 

 

Jeg skyndte mig at bestille to billetter til arrangementet, og torsdag aften kørte jeg sammen med min kæreste til Ålborg. Arrangementet var ikke specielt præcist beskrevet, så vi vidste ikke helt, hvad vi kunne forvente os. Da vi kom ind på Behag din Smag, stod der en fantastisk flot, lille kafferister og varmede op.  Risteren lignede én af de velkendte Probat ristere, bare i en lille bordudgave. Der var linet til cupping af de 5 single origin kaffer, som TCC har taget ind i deres sortiment.

Da vi ankom, fik vi en lille snak med både Peter og Casper, som viste sig at være nogle karismatiske og interessante personer. Der var fra første øjeblik ingen tvivl om, at vi stod foran nogle gutter, som virkelig gerne vil lykkes med at levere kaffe i en kvalitet, som ikke er set i Danmark før. Som de selv beskrev, var de egentlig bare nogle kaffenørder, som syntes det kunne være spændende at starte for sig selv.

Inden jeg tog til arrangementet, havde jeg læst om Peters tur til Etiopien, og min kæreste og jeg var så heldige, at Casper lige var ved at “demonstrere” for Lene nogle af de prøver, som Peter havde haft med hjem fra sin tur. Vi blev tilbudt at smage og jeg er stadig meget overrasket over den forunderlige smag, denne kaffe havde. Jeg må indrømme, at jeg var en smule forvirret, da jeg lige fik stukket glasset og en cupping ske i hånden – jeg vidste ærlig talt ikke helt, hvorledes det skulle bruges. Så midt i forvirringen fik jeg desværre ikke fat i, hvilken kaffe jeg smagte på. Men kaffen smagte vidunderligt og jeg havde ingen idé om, at en kaffe kunne have SÅ tydelig smag af frugt. I dette tilfælde klart som røde, søde bær – jordbær eller hindbær. TCC får først denne kaffe hjem, når næste års høst er i hus. Jeg glæder mig meget til at smage den igen.

Selve arrangementet startede med, at Peter Dupont gav en spændende præsentation af TCC, deres “Direct Trade” model samt kaffe mere generelt. Jeg vil ikke her gå i detaljer om dette, da det kan læses på TCC’s hjemmeside, men jeg synes bestemt det er nævneværdigt, at TCC har valgt en, set med danske øjne, helt ny model for at indkøbe kaffe, nemlig hvad de kalder Direct Trade. Kort fortalt går det ud på, at TCC selv finder de kaffebønder, de mener, producerer kaffe af den ønskede kvalitet og gennem dialog, samarbejde og en betaling, der ligger væsentlig over selv Fair Trade, er det strategien at udvikle endnu bedre kaffe ved at få leveret et endnu bedre produkt. På samme måde vil TCC gerne i en tæt dialog med dem, som skal sikre den høje kvalitet også ender i koppen, nemlig baristaerne. Endelig lagde de op til, at de også meget gerne ville i dialog med konsumenterne, således at de i fremtiden kan tilpasse deres produkter til dét, som slutkunden ønsker. Dette lyder jo utroligt interessant men også meget ambitiøst. Om det reelt vil ske, kan kun fremtiden vise.

Efter præsentationen hældte Peter bønner på risteren. Han ville riste en lille batch af deres Kenya AA Top kaffe, så vi kunne se, hvordan risteprocessen foregik. Gennem hele ristningen forklarede han, hvad der skete i bønnerne og han tog gennem processen 5-6 prøver ud, så vi kunne se hvorledes bønnerne udvikledes i farve og duft. Det var også meningen, at vi efterfølgende skulle smage på disse helt friskristede bønner og sammenligne med samme bønne ristet nogle dage i forvejen. På den måde blev det illustreret, at der også sker ting og sager i bønnen efter ristningen er slut.

Endelig var det tid til at smage på kafferne under kyndig vejledning fra de to herrer.  Jeg – og jeg tror det samme gjaldt for de fleste andre af de 20 deltagere – har aldrig prøvet at deltage i en rigtig cupping.  Jeg vil prøve at forklare, hvordan jeg oplevede det, og håber jeg ikke kommer til at bilde nogen noget ind 🙂 Det foregik ved, at der blev kværnet 12 g. af hver kaffe ned hver sit Duralex glas. De 5 kaffer blev stillet op ved siden af hinanden foran en pakke af den type kaffe, der var i glasset., så vi kunne skelne dem fra hinanden. Vi startede med at dufte til alle kafferne i rækkefølge fra den letteste til den kraftigste. Derefter blev der kogt vand, som blev hældt i hvert enkelt glas (2½ dl., tror jeg nok) og der blev sat en nedtælling på 4 min. i gang. I disse 4 min skal kaffe bare stå for sig selv og alle bønnerne lægger sig i toppen af glasset og danner en “prop”. Da de 4 min var gået skulle denne prop brydes ved at skubbe en ske ned gennem og der skal røres rundt 3 gange. Derefter skal glasset stilles igen, og alle bønnerne vil falde til bunden. Gennem hele processen duftes der jævnligt til glassene for at fornemme hvordan aromaerne udvikles undervejs. Vi skulle nu lige vente til kafferne havde kølet ned til en temperatur, hvor det ville være behageligt at smage på dem.  Og endelig var det tid til at smage.

Selve smagningen foregår med en ske, som man søber en smule kaffe op i. Kunsten herefter er at slubre kaffen ind i munden sammen med en masse luft. Man skal nærmest prøve at få kaffen til at spraye ind i hele munden. Formålet med dette er, at man på denne måde får kaffe til at ramme hele tungen så man registrerer alle smagsstofferne, samtidig med at luften gør det muligt at fornemme alle aromaerne i kaffen. Se i øvrigt TVN’s indslag i linket under artiklen, hvor Peter Dupont demonstrerer dette. Der var stor morskab over denne lidt særprægede måde at “drikke” kaffen på og ikke mindst den særprægede lyd det giver. Igen skulle smagningen foregå i en rækkefølge fra den letteste til den kraftigste kaffe og gerne flere gange, idet kaffen ændrer sig i takt med den køler ned.  Vi var til cuppingen delt op i to hold, og jeg var på holdet som blev guidet af Casper Engel. Da vi havde smagt på kafferne nogle gange, skulle vi prøve at snakke om hvordan de enkelte kaffer smagte og oplevedes. Her blev det klart, at der er meget stor forskel på de professionelle cuppere og os andre. Vi kunne alle godt smage forskel på kafferne, men når vi skulle beskrive dem blev det til meget simple tillægsord som mild, kraftig, rund, blød. Når Casper bagefter beskrev, hvordan han oplevede kafferne var det med væsentlig flere tillægsord – som faktisk gav mening, når man bagefter selv prøvede efter. Mine egne personlige favoritter var Finca Vista Hermosa og Kenya AA Top.

Efter et par spændende timer var det tid til at vende snuden hjem mod Århus-egnen. Som en del af billetprisen til arrangementet fulgte en pose TCC kaffe med. Så min kæreste og jeg kom hjem med en pose espresso blanding og en Kenya AA Top, som vi glæder os meget til at få taget hul på.

Kommentarer til artiklen er velkomne i denne tråd i vores forum.

Links:

TV2 Nordjylland lavede et indslag fra programmet. Se indslaget her

Behag din smag

The CoffeeCollective