The Coffee Collectives nye kaffebar

In Uncategorized by ms@squareweb.dk

The Coffee Collective åbner ny kaffebar på Nørrebro

EspressoBar-brugeren Hobzon har mandag d. 18. februar 2008 været på besøg i The CoffeeCollectives nye risteri og kaffebar. Han havde kameraet under armen og har været så flink at sende en lille artikel og nogle billeder fra sit besøg hos Københavns nye kaffekollektiv. Nyd herunder Hobzons ord og billeder.

spressoBar

Nylig hjemkommen med rygsækken fyldt med The Coffee Collectives (TCC) dejlige espressoblend, og mættet (indtil videre i det mindste) på kaffe såvel som indtryk, har jeg sat mig for at skrive et kort resume af mit første besøg i TCCs nye kaffebar, Jægersborggade 10 på Nørrebro. Lad det være sagt med det samme – det bliver bestemt heller ikke det sidste besøg.

Det blev til nogle dejlige timer, du kan læse om hele besøget ved at klikke på “Læs videre…” herunder.

Duften af friskristet og friskmalet kaffe kan fornemmes allerede udenfor, hvor der om kort tid vil blive opstillet borde, så man kan nyde sin kaffe under den åbne himmel. Indenfor er det første man ser den flotte La Marzocco GB/5, 2-gruppes maskine. Ved siden af denne en Compak K-10 WBC kværn såvel som en Mahlkönig K30 Twin kværn og en stor Mahlkönig VTA6 kværn. Der er ingen tvivl – udstyret er i orden. De fire komponenter, der indgår i en god kop espresso er helt sikkert tilstede: Kaffen, der købes direkte hos kaffefarme i Afrika og Latinamerika gennem TCCs “Direct trade” koncept, ristes af Ristemester Peter Dupont. Espressomaskinen, der er repræsenteres ved noget af det ypperste der findes – nemlig La Marzoccos håndbyggede vidunder, produceret under brødrene Kent og Piero Bambis kyndige ledelse. Kaffemøllen der for TCCs espressoblends vedkommende blev kværnet på en Compak K-10 WBC kværn. Og sidst men ikke mindst – håndværket, der i dagens anledning blev udført af Casper Engel Rasmussen, baristatræner og tidligere medlem af det danske barista-landshold.

Når alle disse komponenter går op i en højere enhed, så kan det smages i koppen – og hvilken kop.

Jeg fik lejlighed til at smage både et dobbeltskud espresso samt en Cortado (der består af espresso blandet med lige dele varm mælk, uden skum). Begge dele var lavet på TCCs formidable espressoblend, og jeg skal love for det var en fornøjelse. En fantastisk fylde i munden, der svøbte sig som et fløjlstæppe om tungen, med lange noter af mandel og karamel, samt en eftersmag af frugt og citrus. Det er virkelig en blend der udvikler sig i munden, som rummer mange distinktive smagsindtryk, der faktisk formår at komme til udtryk uden at forvirre hinanden. Cortadoen var mere sødmefyldt på grund af mælken, og her fik jeg en ekstra oplevelse, der faktisk var ganske uventet og positiv. Jeg oplevede nemlig at smagen langsomt skiftede karakter, efterhånden som den færdige drik kølede lidt ned. Det er noget jeg kan anbefale: nyd en Cortado, og hav ikke for travlt.

Peter anbefalede også en Americano lavet på deres Titira, Sidamo fra Etiopien der er meget lyst ristet. Jeg har før smagt Americanos og har tidligere fundet dem en noget vandet fornøjelse, men den Americano jeg fik hos TCC havde en forbavsende mundfylde og en dejlig smag af frugt måske med en snært af sød appelsin. Selv om aromaen havde et løfte af krydrede undertoner, synes jeg dog ikke det helt kom igennem i koppen, men det kan også skyldes den lyse ristning. Det skal dog ikke taget noget fra oplevelsen, som jeg bestemt gerne prøver igen en anden gang.

Kaffebar og risteri er placeret i hyggelige og lyse kælderlokaler. Gaden bærer godt nok præg af lidt byggerod, og der arbejdes stadig med facaden på den nye kaffebar såvel som de forretninger der ligger ved siden af. Der er dog ingen tvivl om at forretningen ligger godt placeret i et at af byens ældre kvarterer, der de kommende år vil blomstre. Andre spændende forretninger er åbnet i gaden, og flere vil uden tvivl komme til. Og selv om byggerodet lige nu fylder meget foran forretningen, så vil det, når det hele er færdigt, med garanti blive et hyggeligt sted at kigge forbi – ikke kun for at få en kop velsmagende kaffe, men også for at få en snak med de personer der står bag The Coffee Collective.

Klaus Thomsen, WBC Verdensmester i 2006, var i Portugal for at holde foredrag, men jeg fik lejlighed til at møde de tre andre aktører bag The Coffee Collective. Der er ingen tvivl om at passion er en væsentlig drivkraft.

I den anden halvdel af forretningen troner den store Probat Probatone 12 rister. Her bevæger vi os ind på Peters domæne, og jeg glæder mig til en dag at kigge forbi når han skal riste kaffe. Selv om risteren kan håndtere batches på op til 12 kilo, rister Peter dog sjældent mere end 7 kilo kaffe ad gangen. Peter er tydeligvis glad for at være væk fra Kastrup, hvor TCC tidligere havde til huse. Nu kan han riste i omgivelser, hvor han også møder de mennesker der skal nyde resultatet af kollektivets samlede indsats. Nu får han mulighed for at “snakke kaffe” og kommer tættere på kunderne, og det er noget han ser frem til.

Casper var Baristaen der stod for at levere kaffeoplevelser til de mange kunder der kom, nød en kop kaffe og fik en engageret snak om kaffe med Casper, inden de forlod forretningen igen. Der er nok ingen tvivl om at de vil komme igen. Man fik det indtryk at her var Casper i sit rette element. Og selv om det påstås at Casper ikke ser ud som om han nyder kaffen når han smager på den, så fik jeg dog et billede, hvor det i det mindste ser ud som om han nyder hvad der er i koppen.

Linus Törsäter har tydeligvis sat sit præg på indretning, og var da også manden med skruemaskinen i hånden, der var ved at sætte ben på et af de nye borde. Det gennemførte design for TCCs forretning oplevedes som en rød tråd i kaffebaren, der med sin stilrene indretning var indbydende og samtidig hyggelig. Skiltene er lavet med legoklodser, og selv her får kreativiteten lov at komme i spil. Jeg fik lejlighed til at overhøre en snak han havde med et par kunder, og her blev det tydeligt at Linus ikke bar er kreativ hvad angår design og indretning, han er også en ildsjæl med en passion for kaffe.

Links:

The Coffee Collective
The Coffee Collective’s blog
La Mazocco
Compak K-10 WBC
Mahlkönig
Probat

Her kan du se alle billederne fra besøget.

– Henrik (a.k.a. Hobzon)

Har du kommentarer ellers spørgsmål til Hobzons artikel er du meget velkommen til at komme med den her 

[one_fourth] [one_fourth] [one_fourth][/one_fourth] [one_fourth_last][/one_fourth_last] [one_fourth] [one_fourth] [one_fourth_last]