Hurtig guide til espressokaffe

Nøglen til at lave en god espresso er, at forstå de forskellige variabler i espressobrygningen. Jo bedre du lærer dit udstyr at kende, jo bedre forstår du de forskellige variablers betydning.

Læs her en brugers “Beginners guide til det perfekte espressoshot”!

Nøglen til at lave en god espresso er, at forstå de forskellige variabler i espressobrygningen. Jo bedre du lærer dit udstyr at kende, jo bedre forstår du de forskellige variablers betydning.

Men uanset hvad, er udgangspunktet altid FRISK KAFFE!

Som regel begynder du med at øve dit stampe-tryk for at få det så præcist og konsistent som muligt. Når det er på plads kan du lege med de andre faktorer som kværnindstilling (finhed), pumpetryk og vandtemperatur.

Her følger en generel anbefaling til de forskellige trin i espressobrygningen:
1. Når espressomaskinen er varmet op, tages filterholderen ud og filteret tørres.
2. Kværn kaffe ned i filterkurven til der er en passende top på
3. Fordel kaffen ligeligt i filterkurven ved at bruge f.eks Schomer eller Stockfleths teknik. (Se link nedenfor i denne artikel)
4. Stamp lige ned i filterkurven med et let tryk
5. Rotér stamperen uden tryk
6. Bank let et par gange på siden af filterholderen for slå løs kaffe ned i filterholderen
7. Stamp så lige ned med minimum 15 kg tryk (øv dig evt. på en badevægt)
8. Rotér stamperen uden tryk for at polere overfladen
9. Tør overskydende kaffe af filterkurv og filterholder
10. Sørg for at espressomaskinen har rette brygtemperatur (man kan læse meget på nettet om ”temperature surfing”, ”heating cycles”, ”cooling flushes” m.m.
11. Filterholderen sættes i og brygningen startes
12. Stop brygningen når kaffestrålen lysner. (bør først være efter 20-25 sekunder og skal give ca. 30-35 ml ved en single og 60-65 ml ved en dobbelt filterkurv)
13. Smag på din espresso og juster finhedsgraden på kværnen om nødvendigt
14. Hvis brygningen går for hurtigt og kaffen bliver for lys – juster da kværnen til at male finere
15. Hvis brygningen løber for langsomt – juster da kværne til at male grovere
16. Hvis kaffen smager brændt og bitter er temperaturen for høj. Forudsat at temperaturen er indstillet korrekt på maskinen kan problemet afhjælpes ved at køre lidt bryggevand gennem gruppen uden filterholden i, umiddelbart før brygning.
17. Hvis kaffen smager surt og flad og har lys crema er temperaturen sandsynligvis for lav.
18. Nyd en dejlig kop espresso!
Jeg nænvte foroven to metoder til at fordele kaffen i filterkurven – Schomer metoden og Stockfleths teknik. For begge metoder gælder at man bruger sin finger til fordele kaffen med let tryk ned i filterkurven.