Friskristet kaffe på etiopisk restaurant

Collapse
X
 
  • Filter
  • Tid
  • Show
Clear All
new posts
  • Kaffe T
    Master Brewer
    • Nov 2013
    • 2263

    Friskristet kaffe på etiopisk restaurant

    Igår var jeg på den etiopiske restaurant Lalibela på Jagtvej, KBH N.

    Jeg spurgte til deres kaffe. Den var fra Sidamo i Etiopien. Jeg spurgte hvor de fik den ristet. Tjeneren fortalte, at de ristede den, når gæsterne bestilte.

    Kaffe stammer jo fra Etiopien. Og som et af de få kaffeproducerende lande har de en stærk tradition for at tilberede kaffen. De rister den over bål og har kaffeceremonier.

    Jeg spurgte, om jeg måtte se med, når de sku riste kaffen til mit bord. Bønnerne blev ristet på en lille pande over gasblus. De blev ristet godt ind i andet knæk, så det begyndte at ryge kraftigt.

    Jeg drikker normalt kaffe, som er stoppet før andet knæk. Så jeg syns denne her var brændt og bitter. Men sjovt nok slog det ikke så hårdt som anden mørkristet kaffe - det hang ikke så fast i munden. Måske fordi det var total friskristet. Og bag det bitre og brændte var der nogle gode aromaer.

    I hvert fald langt mere spændende kaffe-servering end noget henkogt fra kaffemaskinen eller kapselkaffe.


    Click image for larger version

Name:	Fil 19-12-2015 10.16.47.jpg
Views:	1
Size:	84,2 KB
ID:	235255

    Click image for larger version

Name:	Fil 19-12-2015 10.18.12.jpg
Views:	1
Size:	56,2 KB
ID:	235256
    Last edited by Kaffe T; 19. December 2015, 19:16.
    Radio om kaffe og smagssansen http://smagefter.dk/kaffe/
    Podcast på engelsk om kafferistning Coffee Roasting Navigated

    ~ Kunsten er at kunne orientere sig med smagssansen ~
  • Coffee makes the world go
    Master Brewer
    • Jan 2010
    • 5082

    #2
    Næste gang må du prøve at stoppe dem inden 2, crack ;o)
    http://coffeesnobs.com.au/avatars/Us...drew_James.jpg

    Comment

    • kennethp
      Mørkristet
      • May 2011
      • 343

      #3
      Det var da en sjov og anderledes kop kaffe du har fået dig der. Det må godt nok tage et par minutter fra man bestiller til den bliver serveret
      Hvordan bryggede de så kaffen?

      Comment

      • Kaffe T
        Master Brewer
        • Nov 2013
        • 2263

        #4
        Jeg fik ikke set hvordan de bryggede kaffen. Desværre.

        Jeg fik heller ikke taget tid på hvor lang tid, det tog at riste bønnerne. Men jeg tror det var under 10 min.

        Hvis nogen andre tager derhen, må de gerne lige researche på de ting ;o)
        Last edited by Kaffe T; 19. December 2015, 23:01.
        Radio om kaffe og smagssansen http://smagefter.dk/kaffe/
        Podcast på engelsk om kafferistning Coffee Roasting Navigated

        ~ Kunsten er at kunne orientere sig med smagssansen ~

        Comment

        • Jens_Muff
          Master Brewer
          • Sep 2011
          • 2615

          #5
          Næste skridt for alle de dersens jeg-har-solgt-mit-espressoudstyr-og-dedikeret-mig-100%-til-sort-kaffe-puritanere

          Foodie International heads to Ethiopia (the source of coffee as we know it) to volunteer at Fresh and Green Academy in Addis Ababa. Here, she is treated to a...
          Last edited by Jens_Muff; 19. December 2015, 23:54.
          - La Pavoni
          - Mahlkönig K30 Vario og Mahlkönig Guatemala
          - Aillio Bullet R1
          - Tjek i øvrigt Bønneklubben ud på Facebook

          Comment

          • Kaffe T
            Master Brewer
            • Nov 2013
            • 2263

            #6
            Meget betænksomt, Jens ;o)

            Aij, tak for videoen. Må være den, du fortalte mig om.

            Nu blev jeg helt nysgerrig på hvordan de brygger kaffen - hvordan den sorte kaffekande fungerer. Umiddelbart var der ikke kaffegrums i, da jeg fik den serveret i fredags (men ok, jeg drak ikke op). Så der må være noget filtrering i kanden.

            På Wikipedia står der at kanden hedder en "jebena". Når man klikker videre på det, er forklaringen:
            "Typically, when the coffee boils up through the jebena's neck, it is poured in and out of another container to cool it. The liquid is then poured back into the jebena until it bubbles up. To pour the coffee from the jebena a filter made from horsehair or other material is placed in the spout of the jebena to prevent the grounds from escaping."

            Jeg er ikke helt med. Er det inden i kanden at kaffen kører rundt ... eller laver man først koge-kaffe i jebena'en ... derefter hælder den over på noget andet ... tømmer jebenaen, renser grums ud - og så hælder kaffen tilbage på den ? Måske bruger man to jebena kander - og så filtrere imellem dem med det hestehår !?
            Last edited by Kaffe T; 20. December 2015, 09:50.
            Radio om kaffe og smagssansen http://smagefter.dk/kaffe/
            Podcast på engelsk om kafferistning Coffee Roasting Navigated

            ~ Kunsten er at kunne orientere sig med smagssansen ~

            Comment

            • Kaffe T
              Master Brewer
              • Nov 2013
              • 2263

              #7
              Her fandt jeg en video: https://www.youtube.com/watch?v=0isoqNoveTY ... 2-3 minutter inde brygger hun kaffen ... noget med at hælde frem og tilbage .. Og tilsidst propper hun nogle trevler i tuden på kanden ... Henne ved 5 min hælder hun den op i kopper.
              Radio om kaffe og smagssansen http://smagefter.dk/kaffe/
              Podcast på engelsk om kafferistning Coffee Roasting Navigated

              ~ Kunsten er at kunne orientere sig med smagssansen ~

              Comment

              • -E*
                Master Brewer
                • Apr 2013
                • 1949

                #8
                Oprindeligt indsendt af Jens_Muff Se indlæg
                Næste skridt for alle de dersens jeg-har-solgt-mit-espressoudstyr-og-dedikeret-mig-100%-til-sort-kaffe-puritanere

                https://www.youtube.com/watch?v=WZwmIsdE7z4
                Fra nu af er det den eneste måde jeg vil indtage kaffe på. Kaffepuritaner ftw. På en mere seriøs note kunne jeg godt tænke mig at prøve det...
                -Sune

                Mahlkönig Kenia / OE Lido3
                Chemex / V60 / Phoenix70 / Aeropress
                Computerstyret Hottop
                Instagram

                Comment

                • peter_il
                  Espresso
                  • Sep 2011
                  • 714

                  #9
                  Oprindeligt indsendt af Jens_Muff Se indlæg
                  Næste skridt for alle de dersens jeg-har-solgt-mit-espressoudstyr-og-dedikeret-mig-100%-til-sort-kaffe-puritanere

                  https://www.youtube.com/watch?v=WZwmIsdE7z4
                  Ha ha - hun piller lige alle de "lyse" bønner fra. Ingen te-drikkere her :-)
                  Jeg har set det samme på Bali. Kulsort rist....
                  La Marzocco Linea 1GR AV, Mazzer Major E, Bullet rister

                  Comment

                  Working...
                  X