Begynder hjælp til futurmat ariete og rossi rr45

Collapse
X
 
  • Filter
  • Tid
  • Show
Clear All
new posts
  • P. Michel
    Mellemristet
    • Jan 2015
    • 165

    Begynder hjælp til futurmat ariete og rossi rr45

    Jeg er jo ret ny herinde, men har fulgt med i baggrunden de sidste par måneder. Så jeg undskyler hvis jeg ikke har lagt mit emne rigtigt.

    Nu er det således at jeg sidste vinter købte en futurmat ariete og en rossi rr45 kværn af leverandøren af kaffe til min vens cafe. Det viste sig at den skulle have en mindre "tur" med service, bla. Satte pumpen sig kort efter, vandstands føleren knækkede så kedlen blev fyldt og vandet kom ud af sikkerhedsventilen, manometeret blev utæt og stod under vand i glasset, magnetventilen var utæt..
    Alt dette har jeg fixet med orginale dele, kværnen har jeg skildt ad i stumper og renset så den ser ud som ny i maskineriet.. Så langt så godt.

    Så skred kæresten med en ny smølf i sommers, hvorefter den ikke har været startet da jeg ikke drikker så meget varmt kaffe om sommeren og kun er mig selv i husstanden.
    På nuværende tidspunkt står den i min kælder fuld funktionsklar fordi mit køkken ikke er så stort, jeg havde en plan om at sælge den og købe en mindre i ligeså god kvalitet, som fx den til 14000 på dba (super mini) men der er vist ingen der er intr. I min maskine så jeg beholder den og lære at bruge den istedet.

    Nu kommer jeg så hjem herfra Las Palmas om en god 14 dage hvor jeg har tænk mig at starten den op, tømme kedlen for vand, flushe filteret godt, indstille kværnen, testet trykket på den nye pumpe (jeg ved ikke om den er kalibreret ved levering ? ) jeg vil teste om vandtemp er ok, jeg vil køre maskinen ind efter alle kunstens regler som jeg efterhånden har tilraget mig en del viden om både af jer herinde, og på nette generalt.. Mener det er kaffemekka.dk der har en udemærket vejledning til at få det hele igang, brygge, steame osv.
    Jeg vil også med på det baristakursus der bliver afviklet i Århus den 24/2 derefter vil jeg tage kursus nr 2 så jeg kan blive "dygtig"
    Jeg må hellere nævne at jeg har bwt filter monteret også. Jeg har testset til at måle vand kvaliteten, jeg skal bare lige sætte mig ind i hvordan filteret skal stå.
    Så jeg har da nogle dage hvor den står på hygge nu hvor jeg kommer tilbage til grå Danmark.

    Der er nogle enkelte småting jeg mangler at få styr på inden jeg går i krig, håber i har lidt gode råd.:

    Kan man teste trykket på pumpen ved at montere blindlåget i filterkurven og så aflæse trykket på manometeret i maskinen (som er helt nyt) ?? Eller skal man montere et manometer på den der lille tud hvor kaffen render ned i koppen ??

    Jeg vil gerne skifte dampdyssen ud med en som er lidt mindre.
    Er det samme gevind på alle maskiner ??
    Jeg har skrevet et brev til David herinde, da han har en futurmat som min OG har tunet sin dampdysse. Men han har desværre ikke ulejliget sig med at svare.
    Er der nogle andre der kan fortælle mig fra hvilken maskine de passer ??

    Desuden mangler jeg:
    Evt. Manometer til montering i filtrkurv.
    Rensebørste af den type som børster hele bryggehovedet (de runde )
    Jeg har en ebay konto, men jeg kan ikke rigtigt finde alt udstyr ved én sælger
    God friske espressobønner af god kvalitet som jeg kan stille kværnen efter.. En slags til at starte med.
    Jeg ville helst bestille det hele samlet hos en sælger i DK.

    Nå i skifter mellem forskellige kaffemærker, bruger i så x antal minutter/timer på at stille kværne, veje, teste osv hver gang, eller skriver i ned hvad "hak" kværnen skal stå på og så stiller den der når i skifter bønne.. ?

    Er der noget andet i syntes jeg bør give lidt opmærksomhed inden/når jeg er igang. ??
    Senere vil jeg oprette en tråd, hvor jeg vil efterspørge en person (ellere flere) som en dag er i Fredericia og vil komme forbi til en kop amatørkaffe og give mig sin ærlige mening om mine "evner" :-)

    Håber i gider hjælpe mig lidt igang.

    Hilsner herfra Las Palmas.
    Per Michel.

    (Hvor de for iøvrigt IKKE kan lave en espresso rigtigt.)
    Last edited by P. Michel; 27. January 2015, 18:30.
    -Futurmat ariete 1GR med shottimer.
    -Rossi RR45 espresso grinder
    -OBEL Mito Istantaneo grinder
    -Precision EP0700 grinder
    http://espressions.eu/products/precision-grinder/
    -Feldgrind by Knock
    -Aeropress.
  • movin
    Espresso
    • Aug 2013
    • 630

    #2
    David havde nuova simonelli 4 huls WBC tips på den han havde til salg her inde, jeg skal ikke kunne sige om han havde en kopling på steam armen for at de passede, prøv at skriv til ham på kaffemekkas email ( de sælger disse tips).

    Du kan sagtens måle trykket ved maskinens eget manometer, med blinfilter skal den ramme 9-10 stykker.

    Det er ikke kun bønnetypen man indstiller kværnen efter, men også friskhed og ristning, når det er sagt er det ikke super kompliceret. Efter at jeg har lært min kværn at kende har jeg utroligt få spild shots, og selv dem smager jeg. Personligt kan jeg bedst lide min kaffe lidt over ekstaheret, jeg sigter efter 20 g i kurven og 40 i glasset på en 25 - 30 sek. Du lære meget af at kigge på farven og strålen fra et bundløst filter. Gå på youtube og se hvordan diverse baristaers shot løber og søg på ordet blonding, så du kan se hvornår du skal stoppe skuddet.

    Øv dig i at fordele kaffen i kurven, at tampe ensartet og få dig en god flush rutine.

    Køb en masse kaffe, en masse sødmælk og kast dig ud i det. Det er kompliceret at udøve perfektion, men et fint skud opnås hurtigt.

    Hvis jeg var dig ville jeg fortsat holde den åben for salg, det er i mine øjne lidt voldsomt med en prof til hjemmebrug.

    Held og lykke.

    Comment

    • Jens_Muff
      Master Brewer
      • Sep 2011
      • 2615

      #3
      Har lidt input til et par af punkterne:

      Oprindeligt indsendt af P. Michel Se indlæg
      Kan man teste trykket på pumpen ved at montere blindlåget i filterkurven og så aflæse trykket på manometeret i maskinen (som er helt nyt) ?? Eller skal man montere et manometer på den der lille tud hvor kaffen render ned i koppen ??
      Intet problem.

      Oprindeligt indsendt af P. Michel Se indlæg

      Nå i skifter mellem forskellige kaffemærker, bruger i så x antal minutter/timer på at stille kværne, veje, teste osv hver gang, eller skriver i ned hvad "hak" kværnen skal stå på og så stiller den der når i skifter bønne.. ?
      Start med samme indstilling som sidste kop og se, hvad der sker. Indstil derfra. Det er slet ikke sikkert der skal indstilles det store, men det kommer også an på hvor stabil din kværn er. Jeg har haft et par stykker efterhånden, og jo dyrere/større de bliver, jo mindre skal man indstille fra dag til dag og fra bønne til bønne.

      Et fint begynder tip synes jeg er at holde antal gram i filteret ens og variere finheden. Hvis det drypper for langsomt, kværn grovere. Løber det for hurtigt, kværn finere. Hvor mange gram du vil have ud i koppen er en smagssag. Men start måske med at sigte efter lige knap dobbelt så meget vægt i koppen som du brugte i filteret.

      Oprindeligt indsendt af P. Michel Se indlæg
      Er der noget andet i syntes jeg bør give lidt opmærksomhed inden/når jeg er igang. ??
      Senere vil jeg oprette en tråd, hvor jeg vil efterspørge en person (ellere flere) som en dag er i Fredericia og vil komme forbi til en kop amatørkaffe og give mig sin ærlige mening om mine "evner" :-)
      Smag dig frem og stol på dine smagsløg. Brug øjnene og stop et skud, hvis du synes det ser tyndt ud lidt for tidligt. Hvis det derimod starter lidt langsomt så træk tiden lidt. Nogle holder sig meget fast på de 25 sekunders bryggetid, fra de starter pumpen. Jeg bruger mellem 23-33 alt efter om det er et lidt hurtigt eller langsomt skud. Hvis det ligger i udkanten af, hvad jeg synes er godt, så justerer jeg kværnen en smule til næste skud.

      I starten er vægten din ven. Vej alt, og find ud af, hvad du kan lide. Når du er blevet lidt mere rutineret, så kan du nøjes med at måle antallet af gram du putter i. Hvis du har en timer på kværnen bliver det også mindre nødvendigt.

      Hvis du har nogle helt bestemte smagsprefferencer, vil jeg ikke rode ved dem. Men hvis du kan lide lidt forskelligt, så prøv at starte med en lidt mørkere ristet kaffe. De er lidt lettere at trække 'gode' skud på er min erfaring. Strandvejsristeriet eller Kontra kunne være gode bud. De er moderat mørke. (Pronto fra Stranvejsristeriet er dog meget mørk). Risteriet helt ovre i det mørke. Ellers er der mange der er gode til lyst. Great Coffee, Coffee Collective m.fl. De er også lidt dyre.

      God fornøjelse og velkommen til.
      Last edited by Jens_Muff; 28. January 2015, 00:20.
      - La Pavoni
      - Mahlkönig K30 Vario og Mahlkönig Guatemala
      - Aillio Bullet R1
      - Tjek i øvrigt Bønneklubben ud på Facebook

      Comment

      • P. Michel
        Mellemristet
        • Jan 2015
        • 165

        #4
        Ok, jeg kan se jeg har godt styr på den med at indstille.. Som i skriver, det er bare at komme hjem og bruge en grå søndag på at træne.

        I går aftes brugte jeg vagten på at læse og suge viden til mig :-)
        Jeg faldt over et gammelt indlæg om temp.styring, som movin skriver skal jeg have en flush rutine. Jeg tænker at jeg trykker på knappen til dobbelt skud for at køle bryggehovedet, det skal nødigt blive avanceret at jeg skal digitalmåle udløbsvandet hver gang før jeg kan lave et skud, så bliver det lige "nørdet" nok at lave kaffe..
        De efterfølgende skud er vel ikke nødvendige at flushe, selv om jeg sidst den var igang flushede alligevel ned i kurven som jeg holdte i hånden for at skylle kafferester ud af denne.. Men der vidste jeg jo ikke om temp. stabilitet i bryggehovedet.

        Den der digital temp. måler en bruger herinde selv laver og sælger passer ikke på mit bryggehoved, og den "orginale" er vildt dyr, er denne her jeg har fundet på ebay ikke ligeså god ??
        Det er vel bare at føre føleren ind gennem udløbstuden så har man det samme konsept.
        Jeg har tænkt mig at prøve det, jeg skal alligevel have andre ting på ebay.



        Køber nok kaffen fra kaffemekka hvis jeg alligevel skal have den steamarm, børste osv.

        Tak for lærerigt input i to.
        Der kommer sikkert flere dumme spørgsmål fra mig med tiden, hehe.

        Per
        -Futurmat ariete 1GR med shottimer.
        -Rossi RR45 espresso grinder
        -OBEL Mito Istantaneo grinder
        -Precision EP0700 grinder
        http://espressions.eu/products/precision-grinder/
        -Feldgrind by Knock
        -Aeropress.

        Comment

        • Husfar
          Stamgæst
          • Apr 2012
          • 769

          #5
          Davs Per og velkommen til.
          Fedt at du er begyndt det hele med at forberede dig så mentalt grundigt. Nærmest før du har fyret det første skud af, er du ovre i kursus og maskine mods,,

          Jeg tilslutter mig movin og Jens_Muff - Gør det som de forslår og kom godt igang.

          Ang steaming:
          Hvis du ikke finder din drømme-tip foreløbig, så må du gerne blokere et par af dysehullerne uden espressopolitiet anholder dig. Tandstikkerspids virker på 5 året for mig, det smagte lidt af mentol de første skud, men WTF,,

          Ang temp:
          Billigt digital termometer er fint, så har du jo også råd til en flamingo kop fra din kiosk. Koppen skal skæres lidt til, så kanten passer nogenlunde op i gruppehovedet.
          Din probe skal så ind i siden af koppen, og der skal være et udløbshul til vandet i bunden. Se billedet for inspiration,,
          -Derefter må du så finde ud af om du kan bære at nørde med to eller flere dobbeltskud vand, for at flushe ned i Temp....

          Din er en ny spændende tilgang til emnet, hvor du kan springe de indledende fejl over. Hvor andre er begyndt med forkværnet gammel kaffe og beskidte mokkapotter i væmmelig alu, + rigtig megen trial and error,! ,,så hopper du direkte op på øverste espresso hylde og høster kaffens modne frugter.
          glæder mig til at høre mere,,
          Fluid-o-tech og vægtstang

          Comment

          • Husfar
            Stamgæst
            • Apr 2012
            • 769

            #6
            Click image for larger version

Name:	image.jpg
Views:	1
Size:	57,5 KB
ID:	225719Click image for larger version

Name:	image.jpg
Views:	1
Size:	34,1 KB
ID:	225720
            En ret fuld kop vand, ca 200 ml skulle der til,,
            Last edited by Husfar; 28. January 2015, 11:04.
            Fluid-o-tech og vægtstang

            Comment

            • Lineamanden
              Stamgæst
              • Apr 2014
              • 965

              #7
              Jeg bor i fredericia og kommer gerne forbi til et lille privat kursus

              Du skriver bare min ven...!

              /Uldall
              Formerly Known As Uldall.
              #espressotechnics
              #lamarzoccodk

              Comment

              • P. Michel
                Mellemristet
                • Jan 2015
                • 165

                #8
                Tak for de fine ord husfar.. Jo jeg syntes det er spændende at rode sig ud i nye ting, og selvom man ikke ved så meget om det, så lykkes det altid, bare interessen er stor nok, så giver man ikke op.
                Ved godt min maskine er lidt "overkill" som movin skriver, kværnen er også lidt stor og larmer, med den er tung og driftsikker, cafe den 7 himmel i fredericia har selv samme set-up som jeg har hjemme til mig helt alene, hehe.. Men det er nu engang det jeg må starte med, så ser vi om jeg ikke bliver tilbudt noget mindre og mere "moderne" hvis jeg kommer selskab med folk som jer hen af vejen.. Det er jo oplagt hvilken kværn som man MÅ have, så den behøver jeg ikke lede efter. Og eftersom jeg rejser 50% af året, og typisk til lande hvor espressomaskiner er ligeså normalt som stegt flæsk med persillesovs i Danmark, så finder jeg helt sikket en til en god pris.

                Uldall:
                Tak for tilbuddet.
                Jeg skriver til dig når jeg har kørt det hele ind og er så godt som jeg har evner til, så kan du kigge ned og smage om det er godt nok..
                Jeg bor nede ved maskinmesterskolen !

                Per..
                -Futurmat ariete 1GR med shottimer.
                -Rossi RR45 espresso grinder
                -OBEL Mito Istantaneo grinder
                -Precision EP0700 grinder
                http://espressions.eu/products/precision-grinder/
                -Feldgrind by Knock
                -Aeropress.

                Comment

                • P. Michel
                  Mellemristet
                  • Jan 2015
                  • 165

                  #9
                  Så Uldall. ( hvad hedder du entlig mere )
                  Nu har jeg bestilt ny stearm-arm til Ariete og 2x500 gram hele bønner + 1 kg grønne bønner af NIELS fra kaffemekka, ham David svarer hverken herinde eller på mails til kaffemekka, tsk tsk.. Men nu er der bestilt råvarer. Han har fået frie hænder til selv at vælge bønnerne da jeg jo er en grøn bønne og ikke aner hvad man skal vælge.
                  De rå bønner skal jeg lege med i min tefal actyfry, sådan en varmluftgryde med omrøre (et eksperiment)

                  Jeg har købt tidstæller displays, hall sensorere, strømforsygninger, elektronisk temperaturmåler til bryggevandet, elektronik samlekasser, kabelgennemføringer, relæ og relæfundamenter, flere forskellige micro switcher, også med nøgle og en masse andet skrammel man ikke kan leve uden..
                  Så bygger jeg en kasse med to displays, der begge tæller secunder når jeg trykker på bryggeknappen, den ene display skal stoppe og nulstille sig selv når jeg stopper brygningen.. Jeg laver det sådan at jeg selv kan vælge om den skal nulstille når jeg stopper, eller om jeg skal manuelt nulstille tælleren på en microswitch på kassen,.. Det andet display stopper også, men fortsætter med at tælle når jeg trykker næste bryg, dvs den tæller den totale tid pumpen kører.. Så kan jeg regne ud (ca) hvor mange skud jeg har lavet gennem tiden.. Den tæller laver jeg sådan at man skal dreje en nøgle for at nulstill, eller evt åbne kassen og trykke på en lille switch.. Vi må se hvad jeg syntes er mest nørdet.
                  Det skal nok blive sjovt.
                  Det er ikke sikkert jeg får nørdet timer tælleren færdig inden jeg inviterer dig ned, men så må vi bruge noget så primitivt og umoderne som et stopur :-)

                  Per..
                  Et sted mellem Las palmas og Madeira på vej hjem til en ny hobby.
                  -Futurmat ariete 1GR med shottimer.
                  -Rossi RR45 espresso grinder
                  -OBEL Mito Istantaneo grinder
                  -Precision EP0700 grinder
                  http://espressions.eu/products/precision-grinder/
                  -Feldgrind by Knock
                  -Aeropress.

                  Comment

                  • movin
                    Espresso
                    • Aug 2013
                    • 630

                    #10
                    God ide med den active. Hvor varm kan sådan en blive?

                    Comment

                    • P. Michel
                      Mellemristet
                      • Jan 2015
                      • 165

                      #11
                      Aner det ikke movin, men nok til at den laver de bedste pomfritter jeg har smagt, helt sprøde og uden alt den klamme olie.

                      Men det er jo bare et eksperiment, det er ikke sikkert det duer. Men så Køber jeg bare en rigtig rister hvis det er.
                      -Futurmat ariete 1GR med shottimer.
                      -Rossi RR45 espresso grinder
                      -OBEL Mito Istantaneo grinder
                      -Precision EP0700 grinder
                      http://espressions.eu/products/precision-grinder/
                      -Feldgrind by Knock
                      -Aeropress.

                      Comment

                      • movin
                        Espresso
                        • Aug 2013
                        • 630

                        #12
                        Teoretisk set lyder det også som en rigtigt god ide. Glæder mig til at høre Hvordan det går

                        Comment

                        • Lineamanden
                          Stamgæst
                          • Apr 2014
                          • 965

                          #13
                          [QUOTE=P. Michel;93458]Så Uldall. ( hvad hedder du entlig mere )

                          Hej Per

                          Jeg hedder Uldall, det er mit efternavn

                          Jamen jeg er klar, så du slår bare på tråden når du igen har indfundet dig på dansk jord
                          Spændt på at se hvad det er du vil bygge og til hvilket formål? Men mon ikke vi nok skal få skudt maskinerne ind.!? Ellers skulle det være første gang.!
                          Jeg Smider lige mit nummer på PB Så kan du jo ringe eller skrive når du er klar.

                          /Uldall
                          Formerly Known As Uldall.
                          #espressotechnics
                          #lamarzoccodk

                          Comment

                          • P. Michel
                            Mellemristet
                            • Jan 2015
                            • 165

                            #14
                            Så er hjemme i jordhulen i Cost del Fredericia.. I fyrer sku ikke med varmen heroppe skal jeg love for :-s og da jeg skulle have min hue op af kufferten i Kastrup kunne jeg konstatere at den var sovset ind i Madeira vin, de der mongoler i bagagehåndtering har sku klaret at smadre en af mine flasker med gyldne dråber i en PELICASE, det er altså kuffeter som forsvaret bruger til at fragte elektronik/computere med i krigszone.. Jeg er imponeret over deres evner.

                            Nå.. Men jeg er gået igang med mit projekt, så jeg har skruet varmelegmet ud,og DET ser ikke godt ud.
                            Så nu har jeg besluttet at skrue alle kobberrør at boileren og få den ren.

                            Er det bare op i en beholder med delene inkl. varmeelementet og lidt citronsyre pulver og noget meget varmt vand og lade den stå nogle timer ??
                            Og så skylle med rent vand og samle igen ??
                            -Futurmat ariete 1GR med shottimer.
                            -Rossi RR45 espresso grinder
                            -OBEL Mito Istantaneo grinder
                            -Precision EP0700 grinder
                            http://espressions.eu/products/precision-grinder/
                            -Feldgrind by Knock
                            -Aeropress.

                            Comment

                            • P. Michel
                              Mellemristet
                              • Jan 2015
                              • 165

                              #15
                              Click image for larger version

Name:	image.jpg
Views:	1
Size:	67,0 KB
ID:	225879Click image for larger version

Name:	image.jpg
Views:	2
Size:	66,8 KB
ID:	225880Click image for larger version

Name:	image.jpg
Views:	1
Size:	57,8 KB
ID:	225881Click image for larger version

Name:	image.jpg
Views:	1
Size:	18,0 KB
ID:	225882Click image for larger version

Name:	image.jpg
Views:	2
Size:	27,2 KB
ID:	225883
                              -Futurmat ariete 1GR med shottimer.
                              -Rossi RR45 espresso grinder
                              -OBEL Mito Istantaneo grinder
                              -Precision EP0700 grinder
                              http://espressions.eu/products/precision-grinder/
                              -Feldgrind by Knock
                              -Aeropress.

                              Comment

                              Working...
                              X