En V60 forvirring

Collapse
X
 
  • Filter
  • Tid
  • Show
Clear All
new posts
  • Caffein
    Grøn bønne
    • May 2013
    • 12

    En V60 forvirring

    Et lille påske-problem:
    Jeg har forsøgt mig med pour over bryg og er så småt gået hen og blevet fan
    Jeg har læst "God Kaffe" af TCC, som i samme bog har udarbejdet en guide til netop denne brygmetode
    Deres doseringsanbefalinger lyder:
    14 g kaffe til 200 g vand
    2 minutters gennemløbstid


    Mit spørgsmål er så om gennemløbstiden hæves i takt med doseringen?
    Hvis jeg fx vil brygge en kop med 21 g kaffe og 300 g vand, skal gennemløbstiden så hedde 3 minutter eller holdes den intakt?

    Jeg har selvfølgelig forsøgt at smage mig frem, men da jeg har i sinde at anvende metoden professionelt må jeg hellere lige tappe lidt på jeres ekspertviden ;-)

    God påskebryg
    Daniel
    CUPENHAGEN BEANS
    CUPENHAGEN BEANS - it brews in your hand

    [email protected]

    +45 26798366
  • Rocco
    Espresso
    • Jan 2009
    • 503

    #2
    Gennenløb skal være den samme da du ellers vil få en kaffe der vil blive overekstraheret.

    Hvis du tager udgangspunkt i god kaffe behøver du ikke ændre kværningen.
    En stor v60 med den opskrift løber faktisk hurtigere end en lille da der er mere vand til at presse det igennem så der er større tryk på end ved en lille.
    Izzo Alex Duetto III
    Mazzer Major E

    Comment

    • frachlitz
      Stamgæst
      • Jul 2013
      • 936

      #3
      Rocco - er du sikker på det?

      Hvordan vil du gøre det ens?

      Jeg tænker specifikt på hælde metoden.
      50g-50g-100g (200g)
      50g-50g-100g-100g (300g)

      Og hvornår skal man hælde for ar det bliver ens?
      LMWDP #422
      La Marzocco GS/3 matsort m. valnød + Faema Faemina (1951)
      Mahlkönig PEAK & K30 Vario WBC, , Baratza Forté BG + The Comandante C40 MK3 Nitro Blade + OE Lido 3
      Aillio Bulet R1 Pre-order
      BlueBottle Dripper, Chemex, Kalita Wave, Aeropress, Siphon, Bruer og den klassiske Bodum stempelkande.

      Comment

      • Rocco
        Espresso
        • Jan 2009
        • 503

        #4
        Jeg forstår overhoved ikke hvad du skriver. Caffein skriver at han bruger "God kaffe" og det er på den baggrund jeg skriver.
        Izzo Alex Duetto III
        Mazzer Major E

        Comment

        • frachlitz
          Stamgæst
          • Jul 2013
          • 936

          #5
          Mit spørgsmål går på hvordan man skal gøre det - praktisk.

          Hvis man brygger 12g/200g på 2 min
          Hvordan hælder man så, så tiden med samme formaling og 18g/300g også bliver 2 min?

          Du skriver at den næsten vil rende hurtigere ved større positioner pga. vandets tryk, men man tilsætter jo minimalt mere vand - da man jo (vel?) forsøger at holde samme vandhøjde over grumset?

          Håber du forstår hvor jeg vil hen :-)

          Egentligt er essensen vel:
          - Når man opskalere kaffe/vand med samme formaling.
          - Hvordan opnår man så samme totale ekstraktionstid?

          Altså - hvordan skal man rent praktisk gøre det (opskrift).

          /Frank
          (Der forsøger at blive klogere hver dag)
          LMWDP #422
          La Marzocco GS/3 matsort m. valnød + Faema Faemina (1951)
          Mahlkönig PEAK & K30 Vario WBC, , Baratza Forté BG + The Comandante C40 MK3 Nitro Blade + OE Lido 3
          Aillio Bulet R1 Pre-order
          BlueBottle Dripper, Chemex, Kalita Wave, Aeropress, Siphon, Bruer og den klassiske Bodum stempelkande.

          Comment

          • Rocco
            Espresso
            • Jan 2009
            • 503

            #6
            Opskriften står i God kaffe bogen.

            den hedder bønner, bloom + hæld jeg mener vandet skal være hældt på 1.20, men det er lang tid siden jeg har lavet en v60.

            en dobbelt kræver en dobbelt trakt så det siger sig selv at der også vil være dobbelt mængde vand i trakten og den vil løbe på samme måde som en enkelt i lille trakt, dog hældes vandet højere i en dobbelt trakt end i en lille. Ellers så prøv at læse hvordan e brygger den ifølge bogen hvis du en dag har mulighed for det.
            Izzo Alex Duetto III
            Mazzer Major E

            Comment

            • malling
              Master Brewer
              • Apr 2011
              • 4545

              #7
              Rocco

              Der er altså mere end 10+ måder at brygge en V60 på, så hvis man holder sig konservativt til en metode, vil jeg godt garantere dig for at du ikke får et optimal resultat med alle bønner. Det kan så godt være den metode passer fint til TCC bønner, men det gør den desværre ikke til alle.

              Så to min. er desværre ikke den eneste rigtige metode, hvilket selvfølgeligt også gælder ideen om at al vand skal være hældt ved 1.20min. For du kan få yderst glimrende resultater med 4min. brygtid med den rette bønne, med den rette formalingsgrad og rette teknik. Men givet det ikke vil være lige godt med alt.

              Desuden giver det større hul i to kop ikke et hurtigere flow i forhold til et kop , for der er nul flow begrænsning i 1 koppen. Det der afgøre flowet er finhed, højden på kaffen og hældeteknikken. For hullet er lavet stort, netop for at det ikke begrænser flowet. Så hvis du bruger samme mængde kaffe, vil du med stor sandsynlighed oplever en hurtigere gennemløbstid i toeren, men ikke pga. hullets størrelse men pga. at kaffen står lavere, hvilket gør at vandet skal bevæge sig en kortere distance. Man kan dog i grove træk korrigere sin hældeteknik så det stadig passer nogenlunde.
              A perfectly brewed cup of filter coffee is more delicious than espresso


              Comment

              • Rocco
                Espresso
                • Jan 2009
                • 503

                #8
                @Malling jaeg er sådan set fuldstændig ligeglad med hvordan man vil brygge sin v60, men jeg kender en metode der virker og det er den her. Samtidig er det også den som trådstarter selv skriver at han bruger så det giver fuld mening.

                For mig giver der ikke mening at bruge 10+ opskrifter til en V60, da når du har en der fungere er det kun et spørgsmål om justeringen af kværnen i forehold til bønnerne så skal det nok fungere.

                Men Hey istedet for at have så travlt med hvad jeg skriver, hvorfor ikke gå til den første post og forhold og hjælp trådstarter med det spørgsmål han stiller.
                Izzo Alex Duetto III
                Mazzer Major E

                Comment

                • zoidberg
                  Mellemristet
                  • Jun 2013
                  • 157

                  #9
                  Jeg har tænkt præcis det samme. Jeg har Hario 3 sættet, og laver gerne en hel kande ad gangen (800 gram). Men resultatet har ikke været rigtig godt endnu. Så lytter lige med her.

                  Hvad er det for en bog du nævner?

                  Comment

                  • Rocco
                    Espresso
                    • Jan 2009
                    • 503

                    #10
                    God Kaffe er The Coffee Collective kaffebog og grunden til jeg bliver ved med at nævne den er fordi at Caffein skriver at det er den han har brugt.


                    Hario 3 kops er så stor så man vist ikke helt kan beholde de samme parameter som en enkelt og dobbelt. Jeg har aldrig selv brygget dem, men har for lang tid fået at vide at der skulle kværnes lidt grovere og hældes lidt længere. (hvis man kværner på R2D2 kværnen hvor 1 er espresso 6 filter og 12 stempel vil man skulle kværne på 7 eller 8) og jeg mener hældt vand var ca. 1.45 frem for 1.20 men er bestemt ikke helt sikker da det ikke er egne erfariner.

                    Men 3 i hario skal næsten ses mere som en Chemex i størrelsen og i brygget
                    Izzo Alex Duetto III
                    Mazzer Major E

                    Comment

                    • malling
                      Master Brewer
                      • Apr 2011
                      • 4545

                      #11
                      Rocco

                      Der er jo ingen hjælp i at sige at folk skal hælde indtil 1.20, hvis man samtidigt ikke fortæller dem hvordan man gør!

                      For man kan jo både hælde i cirkler, indad spiraler, udad spiraler, eller mere komplicerede mønstre.

                      Man kan holde vandet højt, op til kaffe kraven, lade det dræne et par gange etc.

                      man kan lave en tyk kaffe krave med en hel flad bund, flad bund, eller en kegleformet.

                      Man kan sågar tage en teske og røre, eller bevæge v60 rundt eller give det et lille slag mod koppen/kanden.

                      Så medmindre man oplyser om dette, så er tid altså et temmelig ubrugeligt parameter.


                      Der er så at sige ingen gylden regl når det kommer til V60 alle har deres måde at brygge den på, nogle variere og leger meget med forskellige teknikker og det er der Intet galt i. I sidste ende skal man bare prøve sig frem, det er nu engang sådan man lære v60 at kende. Og så brug smagsløgene
                      Last edited by malling; 18. April 2014, 09:42.
                      A perfectly brewed cup of filter coffee is more delicious than espresso


                      Comment

                      • malling
                        Master Brewer
                        • Apr 2011
                        • 4545

                        #12
                        Ellers er der nogle forslag her, eller søg på Matt Pergers V60 metode, som også er super med de rette bønner, den egner sig dog ikke specielt godt til at blive skaleret op.

                        The Hario V60 is one of, if not the, most popular and ubiquitous brewing devices in specialty coffee, so we've crafted the perfect recipe to help you get started, or try something new!
                        A perfectly brewed cup of filter coffee is more delicious than espresso


                        Comment

                        • malling
                          Master Brewer
                          • Apr 2011
                          • 4545

                          #13
                          I forhold til TCC guide er det måske værd at bemærke at de køre med rimelig lav %Ext og en TDS på 1.3-1.4 Dette skal man være påpasselig med at følge slavisk med alle bønner. Gør man vil man med garnti få sig en surt pis oplevelse.

                          Normalt vil man sige 19-20 %ext. Matt Perger ligger som regel med 20-22 %Ext.

                          Så går man efter 19-20 som udgangspunkt vil man som regel få en drikkelig kop kaffe og så kan man forbedre den derfra, det er især godt hvis man er lidt i vildrede.
                          A perfectly brewed cup of filter coffee is more delicious than espresso


                          Comment

                          • Rocco
                            Espresso
                            • Jan 2009
                            • 503

                            #14
                            Undskyld mit sprog men hold da kæft hvor har du travlt med hvad jeg skriver frem for at se hvad det hele udspringer af.
                            Trådstarter skriver han bruger GOD KAFFE - I DEN BOG STÅR DER HVORDAN MAN HÆLDER.
                            Jeg skriver på den baggrund og uden at forklare alt.
                            Jeg får lidt lange boller af at alt skal overkompliceres, nogle gange er det også meget sundt at have nogle hoved retningslinjer at arbejde ud fra og selv få dem på plads ved at prøve sig frem. Det kan også være fordi jeg er kok og har arbejdet som barista i næsten 3 år at jeg har det sådan at du ikke kan skrive dig til tingene, men du selv bliver nød til at have det i hænderne.

                            Det er min holdning, Istedet for t have så travlt med hvad jeg skriver kunne du så ikke gå ind og hjælp manden der spørger om hjælp og derved holde dig til hvad det her topic udspringer af.
                            Izzo Alex Duetto III
                            Mazzer Major E

                            Comment

                            • WilliamSkov
                              Mellemristet
                              • Sep 2013
                              • 273

                              #15
                              "Mit spørgsmål er så om gennemløbstiden hæves i takt med doseringen?
                              Hvis jeg fx vil brygge en kop med 21 g kaffe og 300 g vand, skal gennemløbstiden så hedde 3 minutter eller holdes den intakt?"

                              Som Rocco skriver i starten - tiden skal holdes intakt. (tænk hvis at jeg skulle have en gennemløbs tid på 8 min når jeg brygger på 800g som jeg plejer )

                              Derudover vil jeg sige at jeg synes at "God Kaffe's" guide fungerer rigtigt fint - hvis man ikke orker at eksperimenterer så kan man snilt holde sig til den Det behøver ikke være mere kompliceret end det.
                              Mahlkönig Vario Home, Wilfa WSCG-2, Compak K6 (doserless, hjemme-mod) og Hario Slim.
                              Bodum stempel, Moka Express 4-kops, Brikka 4-kops, V60 3-kops, Bodum Santos, Ibrik og Aeropres.
                              Ovn-rister

                              William Skov Hansen

                              Comment

                              Working...
                              X