Hario - hvad gør jeg forkert?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Tid
  • Show
Clear All
new posts
  • bjuliussen
    Grøn bønne
    • Oct 2013
    • 9

    Hario - hvad gør jeg forkert?

    Hej kaffenørder,

    Jeg har lavet kaffe med mit Hario sæt i et par måneder nu. Jeg er dog ikke helt tilfreds med smagen - synes faktisk ikke helt der sker nok (måske til den flade side, og er næsten helt duftløs)
    Som kværn har jeg skiftevis brugt en Hario keramisk håndkværn og en Bosch MKM6003 (I ved den hvor man justere finheden ud fra hvor længe man kværner). Kan ikke smage forskel...
    Jeg ved godt at disse kværne ikke kan hamle op med mere proff kværne til espresso, men tager jeg fejl hvis jeg siger at kværnen ikke betyder så meget til filterkaffe/stempel/Hario?

    Jeg har en Hario Buono hældekedel og V60 2 kop filterholder, og har benyttet mig af diverse friske ristede bønner købt af Kaffemekka.
    Jeg bruger ca 24 gram bønner til 350 gram vand, hvoraf de 50 gram bruges til at gennembløde de kværnede bønner inden resten kommer i.
    Jeg har gjort alt man skal gøre med først at vådgøre filteret og hælde cirkulært :-)

    Kan nogen komme med et hint om hvad der skal til for at få en en super kop kaffe med Hario?

    Mvh. Brian
    Last edited by bjuliussen; 25. January 2014, 10:59.
  • malling
    Master Brewer
    • Apr 2011
    • 4545

    #2
    Købe en bedre og mere egnet kværn, f.eks. Wilfa den kan fås til ca. 600,-

    Og hvis du ikke allerede gør dette købe noget bedre kaffe

    Ps. V60 er nok ikke lige det nemmeste sted at starte
    A perfectly brewed cup of filter coffee is more delicious than espresso


    Comment

    • -E*
      Master Brewer
      • Apr 2013
      • 1949

      #3
      Der er nogle tråde hist og pist, jeg startede selv den her for lidt tid siden...

      Et pat kommentarer: v60 er åbenbart ret bøvlet filterkaffe... men sådan er det jo bare.
      En stor proff espressokværn er god til espresso... ikke til filter, som Malling siger, wilfa cgrgcrgrcgcgcrg1 til ca 600 er et godt bud.
      Den der boschblender du holder dig gør sig væsentligt bedre til krydderier, til kaffe er den ret uegnet. Problemet er at den hakker bønnerne i stykker, hvilket giver ret inkonsistente størrelser kværnet kaffe, uanset hvor længe osv du kværner. Hvilket giver en uens ekstraktion, hvilket giver en bitter og sur kaffe... noget der ellers burde være to forskellige ender af fejlskalaen...
      Husk at varme vandet til ca 93-95 grader, ikke til det koger helt.
      -Sune

      Mahlkönig Kenia / OE Lido3
      Chemex / V60 / Phoenix70 / Aeropress
      Computerstyret Hottop
      Instagram

      Comment

      • WilliamSkov
        Mellemristet
        • Sep 2013
        • 273

        #4
        Jeg ville give den nye Wilfa kværn, WSCG-2, et skud - 450 kr (eks. fragt). Jeg havde også store problemer med at få en rigtig god kop, men synes at det resultat jeg får nu er ret godt. 45-50 gram kaffe til 600 ml vand. Kværnes på indstillingen lige under filter (på WSCG-2). 50 gram vand til bloom og så hælder jeg vand på i episoder.

        [RED] Jeg har så en 3-kops Hario tragt (plast) - ved ikkke hvor forfærdelig stor forskel det gør.. Hvad er din tragt af? Plast, Glas, Porcelæn, Marmor eller Granit?
        Last edited by WilliamSkov; 25. January 2014, 11:44.
        Mahlkönig Vario Home, Wilfa WSCG-2, Compak K6 (doserless, hjemme-mod) og Hario Slim.
        Bodum stempel, Moka Express 4-kops, Brikka 4-kops, V60 3-kops, Bodum Santos, Ibrik og Aeropres.
        Ovn-rister

        William Skov Hansen

        Comment

        • -E*
          Master Brewer
          • Apr 2013
          • 1949

          #5
          Oprindeligt indsendt af WilliamSkov Se indlæg
          ...

          [RED] Jeg har så en 3-kops Hario tragt (plast) - ved ikkke hvor forfærdelig stor forskel det gør.. Hvad er din tragt af? Plast, Glas, Porcelæn, Marmor eller Granit?
          Vidst mest noget med mængden af vand der skal til at varme den op... porcelæn (og marmor og granit) skal skylles noget mere grundigt for at opnå en pæn temperatur og ikke køle kaffen for meget. Til gengæld holder de bedre isoleret mod luften og er (sammen med glas) IMO en bedre feel...
          -Sune

          Mahlkönig Kenia / OE Lido3
          Chemex / V60 / Phoenix70 / Aeropress
          Computerstyret Hottop
          Instagram

          Comment

          • WilliamSkov
            Mellemristet
            • Sep 2013
            • 273

            #6
            Oprindeligt indsendt af -E* Se indlæg
            Vidst mest noget med mængden af vand der skal til at varme den op... porcelæn (og marmor og granit) skal skylles noget mere grundigt for at opnå en pæn temperatur og ikke køle kaffen for meget. Til gengæld holder de bedre isoleret mod luften og er (sammen med glas) IMO en bedre feel...
            Enig - Plast skulle meget gerne være det nemmeste at håndtere - hvilket også er grunden til at det er det jeg bruger.
            Mahlkönig Vario Home, Wilfa WSCG-2, Compak K6 (doserless, hjemme-mod) og Hario Slim.
            Bodum stempel, Moka Express 4-kops, Brikka 4-kops, V60 3-kops, Bodum Santos, Ibrik og Aeropres.
            Ovn-rister

            William Skov Hansen

            Comment

            • -E*
              Master Brewer
              • Apr 2013
              • 1949

              #7
              Uden at køre den her heeelt ud på et sidespor, sorry Brian, så er jeg dog ret solgt på en marmor v60, hvis du lige falder over en
              -Sune

              Mahlkönig Kenia / OE Lido3
              Chemex / V60 / Phoenix70 / Aeropress
              Computerstyret Hottop
              Instagram

              Comment

              • WilliamSkov
                Mellemristet
                • Sep 2013
                • 273

                #8
                Jeg ved den komme i marmor en gang!
                Mahlkönig Vario Home, Wilfa WSCG-2, Compak K6 (doserless, hjemme-mod) og Hario Slim.
                Bodum stempel, Moka Express 4-kops, Brikka 4-kops, V60 3-kops, Bodum Santos, Ibrik og Aeropres.
                Ovn-rister

                William Skov Hansen

                Comment

                • SweetBrikka
                  Espresso
                  • Dec 2012
                  • 591

                  #9
                  Oprindeligt indsendt af bjuliussen Se indlæg
                  Hej kaffenørder,

                  Jeg har lavet kaffe med mit Hario sæt i et par måneder nu. Jeg er dog ikke helt tilfreds med smagen - synes faktisk ikke helt der sker nok (måske til den flade side, og er næsten helt duftløs)
                  Som kværn har jeg skiftevis brugt en Hario keramisk håndkværn og en Bosch MKM6003 (I ved den hvor man justere finheden ud fra hvor længe man kværner). Kan ikke smage forskel...
                  Jeg ved godt at disse kværne ikke kan hamle op med mere proff kværne til espresso, men tager jeg fejl hvis jeg siger at kværnen ikke betyder så meget til filterkaffe/stempel/Hario?

                  Jeg har en Hario Buono hældekedel og V60 2 kop filterholder, og har benyttet mig af diverse friske ristede bønner købt af Kaffemekka.
                  Jeg bruger ca 24 gram bønner til 350 gram vand, hvoraf de 50 gram bruges til at gennembløde de kværnede bønner inden resten kommer i.
                  Jeg har gjort alt man skal gøre med først at vådgøre filteret og hælde cirkulært :-)

                  Kan nogen komme med et hint om hvad der skal til for at få en en super kop kaffe med Hario?

                  Mvh. Brian
                  Brug Hario kværnen - den er OK - drop den anden.
                  Prøv at kværne finere.
                  Mål temperaturen efter du har kogt vandet (og "svinget det rundt" så det er blandet - selvom vandet "koger" kan vandet i toppen af kedlen være 90 gr og vandet i bunden 100 gr) - temperaturen skal ligge omkring 95 grader når du hænder.
                  Prøv at ramme en gennemløbstid på 2min30 sekunder - fra du hælder det første vand på for at gennembløde og til det sidste vand er løbet igennem.
                  Vær sikker på at du ikke hælder for tæt på kanten af filteret - så løber vandet ikke gennem kaffen.

                  Der er masser af parametre du kan justere på, men hvis du vil have mere smag ville jeg som udgangspunkt fokusere på temperatur, hældeteknik og finhed - du bruger rigeligt kaffe.

                  Comment

                  • bjuliussen
                    Grøn bønne
                    • Oct 2013
                    • 9

                    #10
                    Tak for input allesammen :-)
                    Jeg bruger en plastiktragt til to kopper, netop fordi jeg har hørt det er det nemmeste at bruge.
                    Jeg har ikke gjort meget for at overvåge temperaturen, kan være jeg skal prøve at ændre dette :-)

                    Tænkte nok kværnen havde noget sige, lyder som en ide med Wilfaen - da det simpelthen er for belastende at bruge håndkværnen i længden :-)
                    Jeg har faktisk en Vario kværn til min espressomaskine, men vil have en seperat til Hario.

                    Kan nogen anbefale en type kaffebønner fra Kaffemekka der bare spiller til Hario?

                    Comment

                    • BigBen
                      Mellemristet
                      • Apr 2013
                      • 160

                      #11
                      Oprindeligt indsendt af bjuliussen Se indlæg

                      Kan nogen anbefale en type kaffebønner fra Kaffemekka der bare spiller til Hario?
                      Jeg har gode erfaringer med deres Colombia Supremo - maler den på Wilfa mrk. 2 lidt større end til Aeropress.
                      Wilfa Svart Presisjon Alu (2 stk.)
                      Baratza Forte Brew Grinder
                      Hario v60
                      Bodum 8 kops stempel

                      Comment

                      Working...
                      X