Geisha espresso

Collapse
X
 
  • Filter
  • Tid
  • Show
Clear All
new posts
  • Kaffe T
    Master Brewer
    • Nov 2013
    • 2263

    Geisha espresso

    Det er sjældent man støder på Geisha på kaffebarer. Men det kommer mere og mere ... i takt med at de nyplantede Geisha træer i kaffelandene giver større høstudbytter (tager 4 år) ... Der kommer mere Geisha på markedet og de kommer liiiidt ned i pris (men stadig dyrere end andre topkvalitet bønner).

    Stadig er det dog ekstravagant med Geisha espresso. Det ser man endnu sjældnere. Jeg tænker det er fordi der ryger mere kaffe til espresso end når man laver et lille kalita-filterbryg.

    De seneste måneder har jeg lavet noget Geisha espresso hjemme ... efter vores Geisha cupping ... og det ene kilo Santa Teresa Geisha i grønne bønner, jeg fik lokket ud af Kontra i november (det har jeg godt nok fået pisket meget underholdning ud af).

    Jeg syns der kommer nogle vilde smage ud af Geisha på espresso. Meget tydeligere blomster-smage end i filterbryg. Og sødmen. Tror faktisk jeg er mere fan af Geisha som espresso end filter (som ellers er min favorit bryggemetode)

    Rudi Fidel skrev lige om en Geisha espresso, vi lavede for et par dage siden af en 2 måneder gammel rist: http://www.espressobar.dk/forums/sho...ghlight=geisha

    Og nu har Jack bagom fortalt at han lige fik Geisha espresso på en kaffebar i Hong Kong ... hot and cold ... hvordan smagte de ?
    Last edited by Kaffe T; 9. March 2018, 11:06.
    Radio om kaffe og smagssansen http://smagefter.dk/kaffe/
    Podcast på engelsk om kafferistning Coffee Roasting Navigated

    ~ Kunsten er at kunne orientere sig med smagssansen ~
  • Jack
    Master Brewer
    • Feb 2016
    • 2575

    #2
    Det er rigtigt, jeg kan faktisk også bedre li den som espresso, det var et fantastisk mix, her opdager man hvad temperaturen gør
    jeg er ikke skrap til at beskrive smags noterne, end den er meget forskellig fra andet som jeg har smagt
    Click image for larger version

Name:	IMG_6836 (Copy).JPG
Views:	1
Size:	107,6 KB
ID:	230808
    Click image for larger version

Name:	IMG_6825 (Copy).JPG
Views:	1
Size:	100,5 KB
ID:	230809
    Last edited by Jack; 9. March 2018, 11:25.
    Pictures (or it didn't happen)

    Comment

    • Kaffe T
      Master Brewer
      • Nov 2013
      • 2263

      #3
      Hyggeligt kaffemenukort med kinesiske tegn :-D

      De Geisha espresso skud, jeg har lavet er godt nok lyse ... og meget rødbrune ... syns aldrig jeg har set den farve espressoskud før.

      Det skyldes selvfølgelig mest, at de er lysristet (denne her 1 min fra FC start). Men bliver espresso af lys rist altid så rødlig ?

      Nå ja, foto gengiver aldrig farver helt præcist.

      Click image for larger version

Name:	Fil 10-03-2018 17.30.57.jpg
Views:	1
Size:	37,4 KB
ID:	230814
      Radio om kaffe og smagssansen http://smagefter.dk/kaffe/
      Podcast på engelsk om kafferistning Coffee Roasting Navigated

      ~ Kunsten er at kunne orientere sig med smagssansen ~

      Comment

      • Jack
        Master Brewer
        • Feb 2016
        • 2575

        #4
        Oprindeligt indsendt af Kaffe T Se indlæg
        Det er sjældent man støder på Geisha på kaffebarer. Men det kommer mere og mere ... i takt med at de nyplantede Geisha træer i kaffelandene giver større høstudbytter (tager 4 år) ... Der kommer mere Geisha på markedet og de kommer liiiidt ned i pris (men stadig dyrere end andre topkvalitet bønner).
        Det er vist hjemme, for her i Hong Kong er der masser af Geisha, tror faktisk ikke man finder en kaffebar med untagelse af kæder som Starbucks og Pacific Coffee, syntes Geisha er over det hele, men det er mest til filter, ikke mange som bruger bønnerne til espresso.

        her er et billede fra mit sidste cafe besøg
        Click image for larger version

Name:	gesia cafe (Copy).jpg
Views:	1
Size:	143,0 KB
ID:	230825
        Pictures (or it didn't happen)

        Comment

        • Kaffe T
          Master Brewer
          • Nov 2013
          • 2263

          #5
          Hyggeligt med en Bullet rister :-D

          Jeg husker noget om at det dyreste Geisha lot fra Esmaralda farmen sidst blev solgt til Hong Kong ... og vist til nogen med en Bullet rister ;o)

          PS: Gesha Village er ikke den autoriserede Geisha variant, som er blevet berømt fra Panama ... bemærk et "i" til forskel.

          Gesha Village er fra Etiopien. Det er et sted i Etiopien. Meget muligt at den botaniske variant Geisha, blev hentet derfra for over 100 år siden (måske endda tilbage i slutningen af 1800-tallet) til mellemamerika. Der er en planteskole i Costa Rica som har kultiveret den - og derfra køber kaffefarme den Geisha, som er blevet berømt.
          Radio om kaffe og smagssansen http://smagefter.dk/kaffe/
          Podcast på engelsk om kafferistning Coffee Roasting Navigated

          ~ Kunsten er at kunne orientere sig med smagssansen ~

          Comment

          • Jack
            Master Brewer
            • Feb 2016
            • 2575

            #6
            Du har helt sikkert ret, jeg havde læst noget om der var forvirring omkring navnene om det hedder Gesha eller Geshia da oprindelsen vist er den samme? men er dyrket i forskellig område.. som du også skriver
            Den samme cafe (det er faktisk et risteri med cafe) har begge varianter på menukortet og skriver ganske som du sige deres Geisha er fra Panama og deres Gesha er fra Etiopia (billede vedhæftet) beklager forvirringen og takker for input


            Click image for larger version

Name:	gesia-cafe-2b.jpg
Views:	1
Size:	50,8 KB
ID:	230834
            Last edited by Jack; 13. March 2018, 17:01.
            Pictures (or it didn't happen)

            Comment

            • malling
              Master Brewer
              • Apr 2011
              • 4545

              #7
              Nu er der en del falske Geisha i omløb eller hvor man blander det, så tager det med en smule salt.

              Der er andre heriloom varianter der i karakteristik mider om Geisha der jo som sagt også er en etiopisk hairloom variant der blot er blevet kultiveret i et andet land.

              Så jeg må nok stadig sige jeg ikke går voldsomt op i det, eftersom hypen og dermed prisen er abnorm.

              Men ja i Asien har jeg set den mere af en eller anden grund
              A perfectly brewed cup of filter coffee is more delicious than espresso


              Comment

              • Jack
                Master Brewer
                • Feb 2016
                • 2575

                #8
                Oprindeligt indsendt af Kaffe T Se indlæg
                Hyggeligt kaffemenukort med kinesiske tegn :-D

                De Geisha espresso skud, jeg har lavet er godt nok lyse ... og meget rødbrune ... syns aldrig jeg har set den farve espressoskud før.

                Det skyldes selvfølgelig mest, at de er lysristet (denne her 1 min fra FC start). Men bliver espresso af lys rist altid så rødlig ?

                Nå ja, foto gengiver aldrig farver helt præcist.
                Ps. en tanke er.. måske spiller kværnen også en rolle, Accro Coffee bruger LWW EG-1 til deres special kaffer, hvilken kværn er din kværnet med?
                men hyggeligt at læse tidligere indlæg, som ikke er glemt :-)

                Noget andet.. kender i nogen danske risterier som sælger Geshia bønner for tiden?
                Last edited by Jack; 31. May 2018, 10:09.
                Pictures (or it didn't happen)

                Comment

                • Rudi Fidel
                  Mellemristet
                  • Jan 2015
                  • 227

                  #9
                  Oprindeligt indsendt af Jack Se indlæg
                  Ps. en tanke er.. måske spiller kværnen også en rolle, Accro Coffee bruger LWW EG-1 til deres special kaffer, hvilken kværn er din kværnet med?
                  men hyggeligt at læse tidligere indlæg, som ikke er glemt :-)

                  Noget andet.. kender i nogen danske risterier som sælger Geshia bønner for tiden?
                  The Coffee Collective har lige fået esmeralda geisha. Men det er en filterrist ☺

                  Sendt fra min FP2 med Tapatalk
                  Min hobby er alt man kan smage på :-)

                  Mit udstyr: Silvia, Compak K8, Vario m. stålknive, Lido 3, Kalita 185, Bonavita kedel m. PID, Aeropress, stempelkander.

                  Comment

                  • Jack
                    Master Brewer
                    • Feb 2016
                    • 2575

                    #10
                    Oprindeligt indsendt af Rudi Fidel Se indlæg
                    The Coffee Collective har lige fået esmeralda geisha. Men det er en filterrist ☺

                    Sendt fra min FP2 med Tapatalk
                    Uha det er fine sager

                    citat
                    This lot was handpicked on 3rd February 2018. We’ve roasted the coffee very light in small batches, bringing out the freshness and vivid aromas as much as possible. Recommended to be brewed with very clean water.

                    men den koster også 1650 dkr pr kg, ca 30 kr pr kop lavet hjemme
                    Pictures (or it didn't happen)

                    Comment

                    • -E*
                      Master Brewer
                      • Apr 2013
                      • 1949

                      #11
                      Den er ved at være lidt overhypet, er den ikke?
                      -Sune

                      Mahlkönig Kenia / OE Lido3
                      Chemex / V60 / Phoenix70 / Aeropress
                      Computerstyret Hottop
                      Instagram

                      Comment

                      • Jack
                        Master Brewer
                        • Feb 2016
                        • 2575

                        #12
                        Oprindeligt indsendt af -E* Se indlæg
                        Den er ved at være lidt overhypet, er den ikke?
                        Enig, syntes også 198 for 120g er lige i overkanten, jeg behøver heller ikke en som er håndplukket for få måneder siden :-)

                        Sidder med en lækker frisk lys ristet arabica kaffe fra Pu'er (Yunnan Kina) som er soltøret, høstet Januar 2018, den er så lækker og minder lidt om de geisha som jeg smagte i HK, men med lidt mere sødme, jeg fik lyst til at smage geisha igen.. meen ikke lige til de priser.. men lå TCC i min by, ville jeg ikke afvise jeg lige smuttede ned og nappede en enkelt pakke, den lyder jo fin på parpiret :-)
                        Last edited by Jack; 31. May 2018, 19:09.
                        Pictures (or it didn't happen)

                        Comment

                        • -E*
                          Master Brewer
                          • Apr 2013
                          • 1949

                          #13
                          Der er jo masser af Geisha derude til nogenlunde fornuftige priser, det er jo primært Petersons La Esmaralda der er overhypet. De andre får måske et lille boost på den konto, men ikke noget nær La Esmaralda i pris...
                          -Sune

                          Mahlkönig Kenia / OE Lido3
                          Chemex / V60 / Phoenix70 / Aeropress
                          Computerstyret Hottop
                          Instagram

                          Comment

                          • Jack
                            Master Brewer
                            • Feb 2016
                            • 2575

                            #14
                            Oprindeligt indsendt af -E* Se indlæg
                            Der er jo masser af Geisha derude til nogenlunde fornuftige priser, det er jo primært Petersons La Esmaralda der er overhypet. De andre får måske et lille boost på den konto, men ikke noget nær La Esmaralda i pris...
                            Yes tror jeg på, kender i til andre risterier som har (helst danske) modtages link med glæde :-)
                            Pictures (or it didn't happen)

                            Comment

                            • Kaffe T
                              Master Brewer
                              • Nov 2013
                              • 2263

                              #15
                              Oprindeligt indsendt af -E* Se indlæg
                              Den er ved at være lidt overhypet, er den ikke?
                              Det var også min mistanke før vores Geisha cupping i januar ... men efterhånden forstår jeg bedre de høje priser (jeg skrev lang post om det på Coffee Navigated).

                              Geisha er bare mere taknemmelig at riste og brygge end andre bønner. Og Peterson farmen kan bare noget ekstra - vurderet ud fra smagen - både i det arbejde de lægger i og de botaniske varianter, de har ... De har haft Geisha på farmen i noget med 100 år. Så hvordan den har krydset og muteret, tjaa .. i hvert fald kan andre ikke opnå det samme.
                              Radio om kaffe og smagssansen http://smagefter.dk/kaffe/
                              Podcast på engelsk om kafferistning Coffee Roasting Navigated

                              ~ Kunsten er at kunne orientere sig med smagssansen ~

                              Comment

                              Working...
                              X