Afkalkning eller ej?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Tid
  • Show
Clear All
new posts
  • 9els
    Grøn bønne
    • Oct 2009
    • 23

    Afkalkning eller ej?

    Jeg hører alle mulige og umulige svar omkring afkalkning af espressomaskiner. Jeg har mailet lidt frem og tilbage med KaffeMekka. Deres holdning er krystalklar, afkalkning af espressomaskiner med dele af kobber skal man holde sig langt fra. Jeg har selv en Alex Duetto MKII som har kørt kildevand fra 2010 - den er aldrig blevet afkalket og jeg har intet oplevet i forhold til længere opvarmningstider etc..

    Hvordan kan det være vandende er så delte mht. afkalkning? I mit tilfælde har jeg valgt at lytte til KaffeMekka og holde mig langt fra afkalkning. Jeg bliver selvfølgelig en smule bekymret i forhold til mine kaffekumpaner herinde som afkalker løs på deres maskiner.

    Er der nogen med fakta i orden som kan sprede lidt lys over afkalkningssagen?
  • malling
    Master Brewer
    • Apr 2011
    • 4545

    #2
    Jeg tror kaffemekkas svar grunder i at folk ofte afkalker deres maskine, når den først er begyndt at kalke til, hvilket kræver for kraftige opløsninger, for at det har nogen effekt, problemet er også heri, at man derved også risikere at løsrive kalkflager der så sætter sig et sted og laver en prop.

    afkalkning skal ses som alm. vedligholdelse dvs. at der max må være ca. 5grm. kalk i kedlen. mere end det og den skal helst skilles ad.

    Men det optimale er altid at benytte vand hvor der ikke bliver et behov for at afkalke, det er dog særdeles vandskiligt her til lands, ikke mindst fordi vi ikke kan købe flaskevand med de rigtige værdier og fordi vores vand er så hårdt at ionbyttere ofte ikke gør nok.

    det er trods alt bedre at give den en mild afkalkning end at lade den kalke til.
    A perfectly brewed cup of filter coffee is more delicious than espresso


    Comment

    • 9els
      Grøn bønne
      • Oct 2009
      • 23

      #3
      Så dit svar er at jeg faktisk burde afkalke min Duetto MKII som har kørt på alm. kildevand fra Netto, Irma og deslige? Bor i København så alt andet lige er der langt mindre kalk i kildevand end det vand jeg lukker ud af hanen.

      Comment

      • malling
        Master Brewer
        • Apr 2011
        • 4545

        #4
        Oprindeligt indsendt af 9els Se indlæg
        Så dit svar er at jeg faktisk burde afkalke min Duetto MKII som har kørt på alm. kildevand fra Netto, Irma og deslige? Bor i København så alt andet lige er der langt mindre kalk i kildevand end det vand jeg lukker ud af hanen.
        Med de værdier der er på kildevand i dk, ja så vil der opstå behov for at afkalke maskinen
        A perfectly brewed cup of filter coffee is more delicious than espresso


        Comment

        • 9els
          Grøn bønne
          • Oct 2009
          • 23

          #5
          Hej igen. Jeg besidder stadig en portion skepsis i forhold til afkalkning når man kører med kildevand. Jeg har søgt alle vegne og mest kun kommet frem til det du skriver Malling. Faldt dog over et post inde på Home-barista hvor det forslåes at man tjekker gruppehovedet for kalk for at få en indikation af hvor slemt det står til rent kalkmæssigt.



          Jeg åbnede derfor gruppehovedet på min Alex Duetto II som har kørt på kildevand fra nærmeste supermarked i 4 år uden afkalkning. Jeg frygtede det værste men må sige at jeg blot er blevet endnu mere skeptisk i forhold til alle de råd der rask væk gives i forhold til afkalkning af espressomaskiner.

          Jeg har vedhæftet billeder af E61 gruppen indefra som praktisk talt er uden spor af kalk. Spørgsmålet er nu bare om man kan bruge gruppehovedet som indikator for hvor tilkalket ens maskine er? Kunne være sjovt at se billeder fra andre. Det er ganske let at skille gruppehovedet.
          Vedhæftede filer

          Comment

          • Xiburst
            Master Brewer
            • Feb 2012
            • 1762

            #6
            Vil umiddelbart mene det ikke koger i hovedet. Derfor er det ikke der, den store belastning ligger. Dit varmelegeme er det, der tager skraldet, og det der står af når det får tilpas meget kalk. Nogle kildevand er faktisk ret hårde, når man laver den færdige udregning. Aqua dor der er en af de dyreste, kom jeg frem til, Var en af de værste. Skal du være sikker, og have syn for sagen, så åbner du kedlen og kigger i den.. Personligt åbner jeg selv min en gang i mellem, så har jeg ro i sindet ift kalk problemet..
            Rocket Giotto
            Casadio Istantaneo
            Gene Café
            Aeropress
            V60

            Comment

            • Kaffe T
              Master Brewer
              • Nov 2013
              • 2263

              #7
              Oprindeligt indsendt af 9els Se indlæg
              Hvordan kan det være vandende er så delte mht. afkalkning?
              Jeg har lige lært bunke om det omkring vand i maskiner - og ja det er ikke så lige til.

              Sagen er at der er to forhold at tage hensyn til:

              1) Hvis der sætter sig for meget kalk i maskinen giver det driftsproblemer. Maskinen kalker til.

              2) Helt rent vand er meget reaktivt: det opløser alt muligt. Det opløser også CO2 fra luften og danner kulsyre. Det giver lavere pH i vandet, og det gnaver på metallerne inden i din maskine. Luftens ilt bliver også opløst i vandet – og som bekendt ruster jern af ilt og vand. Det gør de fleste metaller. Kobber korroderer bare langsommere end jern.


              Faktisk er det beskyttende for kedlen med et let kalk-lag i maskinen. Hvis du kører virkelig meget filtreret vand igennem (fx en travl kaffemaskine på en arbejdsplads), så æder vandet maskinen op. Derfor gør man typisk det at blande filtreret vand og postevand i sådan en maskine.

              Så det går ikke ud på bare altid at have det reneste vand i espressomaskinen.

              Jeg har ikke så meget praktisk erfaring (har kun haft espressomaskine i 2 mdr og har først fået indsigt i al dette i sidste uge). Men overvejer nu om jeg en gang om måneden skulle lade maskinen køre på postevand. Så kan den få lidt kalk ... som så opløses langsomt igen, når den kører på filtreret vand.

              På den anden side: jeg bruger en Dafi-kande (altså ikke fast vand) og sådanne kander filtrerer ikke vandet så effektivt som fast-vand-filtre. Her skal man se på vandets hårdhedsgrad, som er et udtryk for hvor meget kalk, der er i vandet (under 4 er blødt vand, over 30 er meget hårdt vand). Postevand i København ligger på 18-24 (ifølge HOFORs hjemmeside). Et filter kan få det ned under 4, men det er for lavt. Jeg så lige på Risteriets hjemmeside, at de anbefaler hårdhed 4-8 til espressomaskiner. Så langt ned når en kande ikke (medmindre man kører vandet igennem to gange, har jeg hørt).

              Jeg kender ikke så meget til de forskellige filtre til fast vand, som man kan få. Men jeg ved at de kan fås med højere pH, fx Bestmax Premium (jeg måtte lige slå navnet op på nettet). Og denne højere pH er jo bedre end den lavere pH, som filtreret vand naturligt får i første omgang – som nævnt korroderer metallerne hurtigere ved lavere pH.

              Men bemærk: denne nedbrydning af metallerne er når der køres meget vand gennem maskinen. Espressobrygning til hjemmebehov er jo ikke vilde mængder vand. Jeg ved ikke, hvor mange år der skal til, før det er et problem.

              Jeg håber dette forklarer hvorfor man hører forskellige råd om det.

              God idé som Xiburst fortæller om: hvis man kan kigge ind og se om der er et problem eller ej :-)
              Last edited by Kaffe T; 5. February 2015, 21:38.
              Radio om kaffe og smagssansen http://smagefter.dk/kaffe/
              Podcast på engelsk om kafferistning Coffee Roasting Navigated

              ~ Kunsten er at kunne orientere sig med smagssansen ~

              Comment

              • Kaffe T
                Master Brewer
                • Nov 2013
                • 2263

                #8
                Jer, som sysler med at istandsætte gamle espressomaskiner ... hvad har I set af ekstreme tilfælde med kalk i espressomaskiner ? Eller tæring ?

                Ud over hvad man kan se, når man åbner op ... Men hvordan mærkes det på funktionaliteten, hvis maskinen er meget tilkalket ?
                Radio om kaffe og smagssansen http://smagefter.dk/kaffe/
                Podcast på engelsk om kafferistning Coffee Roasting Navigated

                ~ Kunsten er at kunne orientere sig med smagssansen ~

                Comment

                • summer
                  Coffeeholic
                  • Jun 2011
                  • 1407

                  #9
                  Det værste kalk jeg har været ude for, var denne San Marco, det tog lidt tid at få kalken opløst. Den kunne dog udemærket køre med kalken, jeg tror bare den varmede langsommere op og knirkede lidt.
                  Billederne blev taget lige efter at jeg har prøvet at løsne kalken med fingrene...

                  Gruppen på denne maskine var i øvrigt ikke specielt tilkalket.

                  Helt klart synes jeg at man skal åbne og inspicere hvordan kedlen og varmelegemet ser ud, og afkalke de dele for sig.
                  Problemerne kan komme hvis man afkalker, og ikke får al kalken ordentlig ud, så små stykker finder vej ud i systemet af rør, ventiler osv.

                  Det er (også) derfor at jeg elsker de små manuelle maskiner - de er lige så lette at tjekke og afkalke som elkedler
                  Vedhæftede filer
                  Last edited by summer; 5. February 2015, 23:57.

                  Comment

                  • anavar12
                    Espresso
                    • Mar 2008
                    • 591

                    #10
                    På hjemmemaskiner er det oftest ikke så grelt, men på cafemaskiner har jeg skovlet flere kg. kalk, sand, mælkerester og andet godt fra havet ud af kedler. Men de kan også have stået i flere år med stort flow, tændt i 24/7 med et udløbet/utæt kalkfilter og mælkerester i tanken. Kalkudfældingen er størst på den varme side, og hvis dyser mv. sidder på den varme side, stopper de hurtigt til.

                    De er også sløvere til at varme op, hvis varmelegemet er kalket til, magnetventiler kan sætte sig. Niveausonden kan have problemer med at registrere vandet, hvis den er tilkalket.

                    Jeg har kun oplevet tæring af samlinger på virkelig gamle maskiner.

                    I forhold til, om man kan bruge gruppehovedet som indikator, så er det nok ikke helt forkert, men jeg har altså set min del af maskiner, hvor gruppehovedet var tæt på kalkfrit og der stadig var store kalkaflejringer i kedlen.

                    Flere af mine kontakter skifter fra de gamle kalkfiltre til omvendt osmose, og jeg tænker også selv at gøre det. Rent-postevand.dk sælger små hjemmeanlæg, hvor man kan sætte et mineraliseringsfilter bag på, så vandet ikke bliver for "rent". Det var måske en løsning.
                    Diverse uspecificerede cafemaskiner i kælderen

                    Comment

                    • Coffee makes the world go
                      Master Brewer
                      • Jan 2010
                      • 5082

                      #11
                      Et endoskob , og af med vacum breakeren (eller hvad der nu er lettest ), og et kik indeni

                      men til de erfarene , hvordan er forholdet så mellem steam kedelen og HX

                      hvis nu man aldrig bruger the vand , men milioner af liter vand ryger igennem HX delen ??
                      http://coffeesnobs.com.au/avatars/Us...drew_James.jpg

                      Comment

                      • summer
                        Coffeeholic
                        • Jun 2011
                        • 1407

                        #12
                        Jeg ved ikke hvordan San Marcoen var blevet brugt, men der var også rigeligt med kalk i HX delen, der hvor vandet er varmest.

                        Comment

                        • Lineamanden
                          Stamgæst
                          • Apr 2014
                          • 965

                          #13
                          Jeg har med min nuværende maskine fra 2013 kørt på Denice vand med min Grander stav isat tanken og den er helt kalk fri jeg tjekker kedlen og HX delen cirka hvert halve år med min lille snakeeye og min schroom er helt ren :-)

                          /Uldall
                          Last edited by Lineamanden; 6. February 2015, 03:18.
                          Formerly Known As Uldall.
                          #espressotechnics
                          #lamarzoccodk

                          Comment

                          • malling
                            Master Brewer
                            • Apr 2011
                            • 4545

                            #14
                            Oprindeligt indsendt af 9els Se indlæg
                            Hej igen. Jeg besidder stadig en portion skepsis i forhold til afkalkning når man kører med kildevand. Jeg har søgt alle vegne og mest kun kommet frem til det du skriver Malling. Faldt dog over et post inde på Home-barista hvor det forslåes at man tjekker gruppehovedet for kalk for at få en indikation af hvor slemt det står til rent kalkmæssigt.



                            Jeg åbnede derfor gruppehovedet på min Alex Duetto II som har kørt på kildevand fra nærmeste supermarked i 4 år uden afkalkning. Jeg frygtede det værste men må sige at jeg blot er blevet endnu mere skeptisk i forhold til alle de råd der rask væk gives i forhold til afkalkning af espressomaskiner.

                            Jeg har vedhæftet billeder af E61 gruppen indefra som praktisk talt er uden spor af kalk. Spørgsmålet er nu bare om man kan bruge gruppehovedet som indikator for hvor tilkalket ens maskine er? Kunne være sjovt at se billeder fra andre. Det er ganske let at skille gruppehovedet.

                            Bryghoved som andre er inde, er ikke nogen speciel præcis indikator, og slet ikke på en DB maskine, du er nød til at åbne begge kedler op for at få et præcist svar, for det er først og fremmest dine varmelegemer der tager skraldet.

                            igen er tiden ikke den afgørende faktor, men derimod flowet, som også Another jim fra HB har været inde på. så er din maskine brugt sporadisk så kan det ofte tage nogle år før du ser effekten af mangel på vedligeholdende afkalkning.

                            som jeg også skrev tidligere er der mindre end 5gram kalk i maskinen kan man godt afkalke den med en mild opløsning (ca. 10g/L) men man bør ikke kaste sig ud i det hvis maskinen har mere end det, så bør den skilles ad, for at undgå andre problemer der kan forsages af afkalkningen.

                            Denice vand er jo nærmest præcis det samme vand som for findes i folks vandhaner (i området), blot en anden boring i, så hvis folk afkalker der, så skal du formentligt også, jeg skulle da jeg boede i nævnte omr. med lignende værdier. bare ikke specielt ofte.

                            ellers kan du jo prøve Grander staven, og se om det ikke elimenere den sidste del.

                            igen som sidebemærkning så havde jeg selv en lidt større maskine, den kørte på filter der blev skiftede efter forskriften, værdierne var rimelige fine, omend ikke perfekte, bryghovedet var spotless, men det var varmelegmet ikke, der var kalk på, ikke voldsom meget men det var der. moralen er lad være med at vurdere noget ud fra bryghovedet
                            Last edited by malling; 6. February 2015, 09:23.
                            A perfectly brewed cup of filter coffee is more delicious than espresso


                            Comment

                            • 9els
                              Grøn bønne
                              • Oct 2009
                              • 23

                              #15
                              Tak malling - jeg ønsker ikke at kaste mig ud i en afkalkning med citronsyre hvis den er fyldt med kalk for så ender jeg med at gøre mere skade en gavn alle vegne i maskinen. Derfor - hvordan tjekker jeg de 2 kedler (Alex Duetto II) for kalk på lettest mulig vis?

                              Comment

                              Working...
                              X