10 bar ud af Silvia

Collapse
X
 
  • Filter
  • Tid
  • Show
Clear All
new posts
  • Rusbjerg
    Grøn bønne
    • May 2007
    • 43

    10 bar ud af Silvia

    Hej.

    Jeg har været så heldig at låne et håndtag med manometer og har lige målt min Silvia.
    Hun gi 10 bar +/- 0,5 bar. Normalt siges det at trykket skal ligge på 8 bar.
    Har det så meget at sige og er det noget der kan justeres?

    Rusbjerg
    Rusbjerg

    Rancilio Silvia
    Mahlkönig Vario
    Innova I-2
    Rusbjerg tamper model II
    Rister: Gene Cafe
  • klaus
    Mørkristet
    • Oct 2007
    • 318

    #2
    Re:10 bar ud af Silvia

    Det mest generelt accepterede tryk for espresso er 9 bar.
    Det manometer, du har lånt, lader det vand løbe igennem med en gennemstrøm (flow rate) på maks. 500 ml på 1 minut?
    Hvis det er af den lukkede type vil trykket nemlig stigere højere end det gør under brygning, da vandet udvider sig (skaber højere tryk) ved opvarmning. Derfor vil din tryk aflæsning være højere end det faktiske tryk når du brygger espresso.
    Jeg vil ikke umiddelbart mene du behøver justere din maskine.
    Klaus Thomsen
    World Barista Champion 2006
    Kig ind på vores Blog her
    The Coffee Collective

    Comment

    • Hobzon
      Coffeeholic
      • Dec 2007
      • 1426

      #3
      Re:10 bar ud af Silvia

      Nu er jeg langtfra ekspert, og der er sikkert andre der kan sige meget mere om emnet, men i hht. Schomer er der bred enighed om at trykket skal ligge mellem 8,2 og 9 bars tryk. Han skriver envidere at hans personlige præferance er et pumpetryk på 8,2 bar.

      Jeg ved at man kan justere pumpetrykket på en Silvia, men ved til gengæld ikke om man behøver gøre det ved et pumpetryk på 10 bar.

      Men eftersom Schomer fortæller os at trykket er med til at skumme de smagsolier der er i kaffen til det rødbrunlige skum vi kalder crema, og fordi cremaen er det der fanger de lette og meget delicate smagsstoffer der giver et godt skud espresso sin fantastiske sødme og smag, så må man antage at pumpetrykket også er væsentligt.

      Schomer skriver endda hvordan det faktum at vaskemaskinen starter var nok til at ændre på pumpetrykket (hans kaffemaskiner er med direkte vandtilslutning), og at dette påvirkede kaffens kvalitet. Han løste det ved at etablere et vandreservoir imellem vandtilslutningen og pumpen, men det viser i det mindste at pumpetrykket er afgørende.

      I manualen til din Silvia er der på side 8 vist, hvordan du kan justere pumpetrykket. På side 35 (under punkt 8.7) er det beskrevet i detaljer hvad du skal gøre. Du kan evt. hente en manual til din Silvia hos Kaffeagenterne.

      Jeg er da nysgerrig efter at høre om du rent faktisk kan smage forskel, hvis du beslutter dig for at lave justeringen.
      Henrik Delfer (a.k.a. Hobzon)
      Østerbro

      La Marzocco GS3
      Mahlkönig K30 Vario


      Jeg tror mennesket får udrettet så meget, ikke fordi vi er smarte, men fordi vi har modsatrettede tommelfingre så vi kan lave kaffe. (F. Rosenberg)

      Comment

      • MoBak
        Administrator
        • May 2007
        • 3610

        #4
        Re:10 bar ud af Silvia

        Hobzon wrote:
        Jeg er da nysgerrig efter at høre om du rent faktisk kan smage forskel, hvis du beslutter dig for at lave justeringen.
        Det skal der da bare testes på på lørdag
        Stifter af EspressoBar. Nu glad medlem!

        La Marzocco GS/3
        Baratza Forté
        Bestmax filter


        1 forsøg er bedre end 1000 ekspertantagelser

        Comment

        • Roed
          Administrator
          • May 2007
          • 1016

          #5
          Re:10 bar ud af Silvia

          Selvfølgelig skal det testes på lørdag, men Rusbjerg må ikke komme med for sin kone :laugh:

          Men vi andre laver selvfølgelig en videnskabelig test.

          For at vende tilbage til spørgsmålet, eller rettere Klaus\' svar: Du skriver at trykket ændrer når vandet bliver varmt under brygningen, og den er jeg helt med på. Men bør manometeren ikke stå på det aktuelle pumpetryk et kort stykke tid, og så stige når varmen for vandet til at udvide sig?
          Administator på espressobar
          Izzo Alex Duetto
          Toper Cafemino
          Kværna 1F, Mazzer Mini Electronic A, Rocky
          Pullmann deluxe, Pullmann Barista, Rusbjerg tamper model 2 (prototype ver 2)

          Og en masse andet lir... Men alligevel ikke nok...

          Comment

          • Rusbjerg
            Grøn bønne
            • May 2007
            • 43

            #6
            Re:10 bar ud af Silvia

            Ja ja jok bare i det.

            Jeg skal da bare holde børnefødselsdag for knægten. 9 drenge med skattejagt og det hele :P
            Rusbjerg

            Rancilio Silvia
            Mahlkönig Vario
            Innova I-2
            Rusbjerg tamper model II
            Rister: Gene Cafe

            Comment

            • Rusbjerg
              Grøn bønne
              • May 2007
              • 43

              #7
              Re:10 bar ud af Silvia

              klaus wrote:
              Det mest generelt accepterede tryk for espresso er 9 bar.
              Det manometer, du har lånt, lader det vand løbe igennem med en gennemstrøm (flow rate) på maks. 500 ml på 1 minut?
              Hvis det er af den lukkede type vil trykket nemlig stigere højere end det gør under brygning, da vandet udvider sig (skaber højere tryk) ved opvarmning. Derfor vil din tryk aflæsning være højere end det faktiske tryk når du brygger espresso.

              Det jeg har lånt er den lukkede type. Hvor meget vil du regne med man skal trække fra når det er det lukkede?
              Rusbjerg

              Rancilio Silvia
              Mahlkönig Vario
              Innova I-2
              Rusbjerg tamper model II
              Rister: Gene Cafe

              Comment

              • klaus
                Mørkristet
                • Oct 2007
                • 318

                #8
                Re:10 bar ud af Silvia

                Hej igen.
                Jeg er faktisk ikke sikker på hvor meget du skal trække fra ift. lukket manometer. På en 3-gruppe La Marzocco for nogle år siden, stod trykket en bar højere end forventet med et lukket, og korrekt (9 bar) da vi senere testede det med et med gennemløb.

                Eft. Schomer, så er han jo lidt speciel når det kommer til pumpetrykket. Og jeg er faktisk ikke sikker på han bruger 8,2 bar den dag i dag. \"Schomer\" og \"bred enighed\" er nærmest inkompatible ord :P :laugh: Han er noget for sig selv.

                Trykket er helt sikkert vigtigt - især udsving, som Hobzon også er enig i. Men de udsving kommer (hvilket jeg ikke husker Schomer kommer ind på) også på store maskiner når du tænder for gruppe 2 samtidig med 1, eller værre endnu: når maskinen tager vand ind i dampkedlen samtidig med et shot brygges - det kan ødelægge det helt. Og så hjælper en Static Tank ikke.

                Tilbage til Silvia, så er det rigtig spændende at høre hvad du/I oplever af smagsforskel. Jeg har for nyligt leget lidt rundt med tryk på 8,5 overfor tryk på 9 bar. Jeg var faktisk overrasket over at smagsforskellen ikke var større! :huh: Men det var på en LM med flow restrictors, dvs. meget langsomt flow og dermed langsom opbygning af trykket, så jeg vil tro at på Silvia\'en med dens vibrationspumpe er det en helt anden sag. Og det er jo altid bedst at lade smagsløgene dømme
                Klaus Thomsen
                World Barista Champion 2006
                Kig ind på vores Blog her
                The Coffee Collective

                Comment

                • EPO
                  Coffeeholic
                  • Oct 2007
                  • 1151

                  #9
                  Re:10 bar ud af Silvia

                  Hvis jeg ikke har værret helt fraværende i fysik timerne (hvilket jeg er rimelig sikker på jeg ikke var) så hænget temperatur og tryk uløseligt sammen.
                  Så kunne man forestille sig at hvis en maskin er tryk \"styret\" så vil der værret noget temperatur udsving og hvis den er temperatur \"styret\" så vil der værret noget udsving i tryket.
                  Eller sagt på en anden måde der vil vel værre noget udsving i både temeratur og tryk da ingen af delene er 100% stabile og de samtidig er afhængig af hinanden.
                  Så hvis jeg har forstået Schomer ret (hvilket jeg ikke altid er sikker på at jeg har :unsure: ) så er han vel mere interesseret i en stabil temperatur det vil vel give lidt variation i trykket??
                  Michael EPO Rasmussen

                  Der findes ingen kendsgerninger, kun fortolkninger. - Friederich Nietzsche

                  Comment

                  • Shotmaker
                    Mellemristet
                    • May 2007
                    • 177

                    #10
                    Re:10 bar ud af Silvia

                    EPO wrote:
                    Hvis jeg ikke har værret helt fraværende i fysik timerne (hvilket jeg er rimelig sikker på jeg ikke var) så hænget temperatur og tryk uløseligt sammen.
                    Så kunne man forestille sig at hvis en maskin er tryk \"styret\" så vil der værret noget temperatur udsving og hvis den er temperatur \"styret\" så vil der værret noget udsving i tryket.
                    Eller sagt på en anden måde der vil vel værre noget udsving i både temeratur og tryk da ingen af delene er 100% stabile og de samtidig er afhængig af hinanden.
                    Så hvis jeg har forstået Schomer ret (hvilket jeg ikke altid er sikker på at jeg har :unsure: ) så er han vel mere interesseret i en stabil temperatur det vil vel give lidt variation i trykket??
                    Jeg er sikker på at alle maskiner er temperaturstyrede - vandet skal jo varmes op. Jeg er også ret sikker på at en evt. trykstyring sker efter temperaturstyringen altså senere i \"vandføringsvejen\" og styringen er af gennemløbstypen - ellers kommer der ikke vand til gruppehovedet.

                    Temperaturen vil uværgeligt variere afhængig af styringen (en PID styret har lavere hysterese end en typisk standard termostat).

                    Så spørgsmålet om variationen i tryk må vel gå på hvordan det er implementeret: fysisk indsnævring af røret a\'la en højtryksrenser (meget simpelt)og trykket styres reelt af pumpen, eller fjederudløst - trykket konstant inden for de tolerancer den er designet til.
                    Rancilio Silvia - PID
                    Macap MC4 Stepless
                    Behmor 1600
                    Xpressivo Presso Barista

                    Perfection is achieved, not when there is nothing more to add, but when there is nothing left to take away. - Antoine de Saint-Exupery

                    Comment

                    • jørn
                      Mellemristet
                      • Jan 2008
                      • 162

                      #11
                      Re:10 bar ud af Silvia

                      Hej

                      På en Silvia sidder der en Ulka EX5 vib pumpe
                      denne levere 2 liter i min.

                      hvis der ingen gennemstrømning er vil pumpen
                      leverer 16 Bar tryk og vil falde i tryk jo
                      større gennemstrømning.

                      typisk ved tryk ved 1 shot 12 bar og ca 10 bar
                      ved db shot.
                      der sidder en regulator for pumpen( slange
                      2 i vandkar er tilsluttet denne) som kan justeres
                      til de ønskede 9 bar.

                      denne har også en tendens til at kalke til så
                      den sidder fast og derved vil der komme for højt
                      tryk i gruppe.
                      h. jørn

                      Comment

                      • MoBak
                        Administrator
                        • May 2007
                        • 3610

                        #12
                        Re:10 bar ud af Silvia

                        Hej Jørn,

                        Vil bare lige sige velkommen til EspressoBar
                        Stifter af EspressoBar. Nu glad medlem!

                        La Marzocco GS/3
                        Baratza Forté
                        Bestmax filter


                        1 forsøg er bedre end 1000 ekspertantagelser

                        Comment

                        • ordo.dk
                          Espresso
                          • Dec 2007
                          • 514

                          #13
                          Re:10 bar ud af Silvia

                          Mht tryk vs temperatur så koger vand ved højt tryk først ved højere temperatur... Svjh er kogepunktet for vand ved 5 bar 152 grader C - Meeen tag det med et gran salt
                          Sort som en panter, sort som slanter
                          Tjent på sort arbejde, og sort som Knight Rider
                          Sort som piloten I en Tie Fighter
                          Sort som pletterne på Pongo
                          Sort som alle andre end Tintin I Congo
                          Sort som en afro, så sæt den kaff' på!

                          Comment

                          • EPO
                            Coffeeholic
                            • Oct 2007
                            • 1151

                            #14
                            Re:10 bar ud af Silvia

                            Shotmaker wrote:
                            Jeg er sikker på at alle maskiner er temperaturstyrede - vandet skal jo varmes op. Jeg er også ret sikker på at en evt. trykstyring sker efter temperaturstyringen altså senere i \"vandføringsvejen\" og styringen er af gennemløbstypen - ellers kommer der ikke vand til gruppehovedet.

                            Temperaturen vil uværgeligt variere afhængig af styringen (en PID styret har lavere hysterese end en typisk standard termostat).

                            Så spørgsmålet om variationen i tryk må vel gå på hvordan det er implementeret: fysisk indsnævring af røret a\'la en højtryksrenser (meget simpelt)og trykket styres reelt af pumpen, eller fjederudløst - trykket konstant inden for de tolerancer den er designet til.
                            Jeg er heller ikke itvivl om at en espressomaskine er temperatur styret, det var gentlig også mere en overordnet betragtning. Men hensyn til at tryket styringen så er jeg også med på at det er konstant inden for de tolerancer som pumpen er lavet til. Men min pointe gik egentlig også mest på at hvis vandet varieret med nogle grader så vil det altså ha\' indflydelse på trykket, dog inden for pumpens tolerance, dvs hvis pumpen er sat til 9 bar så kan temperaturen altså godt \"rykke\" trykket til ex 10 bar
                            Michael EPO Rasmussen

                            Der findes ingen kendsgerninger, kun fortolkninger. - Friederich Nietzsche

                            Comment

                            • E61
                              Grøn bønne
                              • Jan 2008
                              • 31

                              #15
                              Re:10 bar ud af Silvia

                              En espressomaskine er typisk IKKE temperaturstyret, men trykstyret, men det tryk der tales om her og som regulerer varmelegemet er kedeltrykket og ikke brygtrykket.

                              De færreste (professionelle) espressomaskiner har termostat, bl.a. fordi de er mere upræcise end trykstater. Skal en espressomaskine styres på temperaturen er det ved hjælp af PID og en hurtig termoføler.

                              Kigger man på de gode gamle maskiner hvor alt ikke var elektronik får man et rigtig godt indtryk af hvordan det fungerer. Styringen af trykket sker her ved hjælp af en membran der udvider sig med trykket og derved vipper en lille beholder med kviksølv der styrer om der er strøm til varmelegemet eller ej. Fordelen er at det reagerer meget hurtigt på ændringer i trykket og derved hurtigt kan slå varmelegemet til eller ej - langt hurtigere end en termostat kan reagere.

                              Trykket hænger så direkte sammen med den temperatur der vandet i kedlen har, men også med den højde man befinder sig i. En espressomaskine i højderne vil således opføre sig anderledes end ved havet og her er Himmelbjerget altså ikke højt nok til at give en forskel:laugh:

                              Poul, der herved gik total OT :-)
                              Faema E61 med oversize bryghoved
                              Faema E61 Ariete
                              Isomac Tea
                              HotTop Analog rister
                              IRoast
                              Rossi RR45
                              San Marco SM90

                              Comment

                              Working...
                              X