Tamping af kaffe

Collapse
X
 
  • Filter
  • Tid
  • Show
Clear All
new posts
  • Klaus D.
    Lysristet
    • Dec 2017
    • 95

    Tamping af kaffe

    Jeg har fået en pose kaffe som driller mig ved tamping


    Kværner jeg på trin 5 løber det for langsom igennem stiller jeg kværnen på trin 6 kan jeg ikke få den tampet ordentlig det løber hurtigt igennem og sprøjter ud til alle sidder hvad gør jeg forkert


    Sent from my iPhone using Tapatalk
  • Sinobi
    Mellemristet
    • Mar 2018
    • 188

    #2
    Hvis du ellers er sikker på du tamper helt jævnt og ens hver gang, så er det fordi kværnen skal stilles et eller andet sted i mellem 5 og 6. Kan man ikke det, skal du have en bedre kværn.
    Tamping skal udføres helt lige ned, og helt lige op. Kun et tryk og ikke noget med at dreje eller snurre tamperen inden den løftes. Trykket der lægges på tamperen ved tamping skal være stort. Man siger ofte ca. 15 kg. Test evt på en badevægt. Man kan også gøre som Matt Perger foreslår at trykke så meget at grindet ikke længere giver efter, dvs har opnået den maksimale kompression. Det er typisk et sted mellem 12 og 30 kg. Jeg plejer at trykke maks, men skal jo heller ikke gøre det 100 gange på en dag som en der arbejder med det.
    Inden tamping er det vigtigt at der er lige meget grind over det hele i portafilter kurven. Der findes mange teknikker til dette. Men test har vist at en af de bedste metoder er: Med den anden hånd slår du på siden af portafilteret, hvilket får grindet til at udjævne sig i kurven. To til fire slag bør være nok til at opnå helt jævn fordeling. Fordel slagretning, hårdhed på slag og evt lidt hældning på portafilter imens, for at styre processen. Med lidt øvelse gøres det ret let.
    Hvis disse ting ikke hjælper på dit problem, er det nok kværnen der er problemet.
    Mazzer Major m. arduino timer mod, Fieldgrind
    Izzo Alex Duetto IV+, VST 20gr, DIY 3D designet Grind Distribution Tool, IMS Tamper
    Handpresso, 3D designet Handpresso funnel og tampertool
    Hario V60 kobber, Brewista Artisan Digital Elkeddel
    KitchenAid Cold Brew koldbrygger
    Brewista Smart Scale v2.0
    DIY Fluidbed 300 gr. rister

    Comment

    • Coffee makes the world go
      Master Brewer
      • Jan 2010
      • 5082

      #3
      Hvad for noget kaffe er det?
      hvor gammelt er det, hvor længe har posen været åben?

      Hvilken kværn er det det, og ved du hvor meget kaffe den har kværnet,og at der IKKE har været fremmedlegmer igennem kværnen ?

      hvis du lander mellem to hak, kan du evt stille den på det hak hvor det løber for hurtigt, og putte lidt ekstra kaffe i(hvis der er plads )
      http://coffeesnobs.com.au/avatars/Us...drew_James.jpg

      Comment

      • Jack
        Master Brewer
        • Feb 2016
        • 2575

        #4
        Oprindeligt indsendt af Sinobi Se indlæg
        Kun et tryk og ikke noget med at dreje eller snurre tamperen inden den løftes.
        Hvorfor ikke? jeg gør det selv... polerer overfladen inden jeg løfter tamperen..
        Pictures (or it didn't happen)

        Comment

        • Sinobi
          Mellemristet
          • Mar 2018
          • 188

          #5
          Oprindeligt indsendt af Jack Se indlæg
          Hvorfor ikke? jeg gør det selv... polerer overfladen inden jeg løfter tamperen..
          Kan ikke huske om det var Barista Hustle eller Socratic der lavede test/analyse, og poleringen gør ifølge det ingen forskel (i bedste fald) og der er pænt stor risiko for små wobuleringer mens den drejer, hvilket kan løsne de øverste lag i kanten. Den eneste grund der så er tilbage for at dreje er, hvis dit grind eller tamper er så fugtig så en del af grindet følger med op. Men det sker sjældent (eller det bør det).

          Hvis man tænker over det, så bør polering heller ikke gøre noget bedre for pucken. Pucken skal være så ensartet som mulig for at vandet flyder så ens igennem som muligt. Hvis man har stampet til maks er grindet klemt mest muligt sammen, så hvad skulle poleringen så gøre? Klemme det mere sammen på overfladen end det allerede er? Nej vel. Og hvis det på en eller anden måde kunne gøre en forskel, hvordan sikrer man sig så at alle dele af overfladen bliver ens poleret? Hvis der bliver forskel i poleringen vil vandet jo kunne trænge lettere gennem nogle steder end andre steder.

          Så altså, for at minimere risiko for fejl i stampningen bør flest mulige fejlkilder udelades hvis der alligevel ikke er evidens for at de virker.
          Kan man lave perfekte stampninger hver gang med div ekstra ting er det naturligvis mere ligegyldigt.
          Mazzer Major m. arduino timer mod, Fieldgrind
          Izzo Alex Duetto IV+, VST 20gr, DIY 3D designet Grind Distribution Tool, IMS Tamper
          Handpresso, 3D designet Handpresso funnel og tampertool
          Hario V60 kobber, Brewista Artisan Digital Elkeddel
          KitchenAid Cold Brew koldbrygger
          Brewista Smart Scale v2.0
          DIY Fluidbed 300 gr. rister

          Comment

          • Jack
            Master Brewer
            • Feb 2016
            • 2575

            #6
            Tak Sinobi, skal prøve at lade være, kan godt se din pointe :-)
            Pictures (or it didn't happen)

            Comment

            • Klaus D.
              Lysristet
              • Dec 2017
              • 95

              #7
              Oprindeligt indsendt af Sinobi Se indlæg
              Hvis du ellers er sikker på du tamper helt jævnt og ens hver gang, så er det fordi kværnen skal stilles et eller andet sted i mellem 5 og 6. Kan man ikke det, skal du have en bedre kværn.
              Tamping skal udføres helt lige ned, og helt lige op. Kun et tryk og ikke noget med at dreje eller snurre tamperen inden den løftes. Trykket der lægges på tamperen ved tamping skal være stort. Man siger ofte ca. 15 kg. Test evt på en badevægt. Man kan også gøre som Matt Perger foreslår at trykke så meget at grindet ikke længere giver efter, dvs har opnået den maksimale kompression. Det er typisk et sted mellem 12 og 30 kg. Jeg plejer at trykke maks, men skal jo heller ikke gøre det 100 gange på en dag som en der arbejder med det.
              Inden tamping er det vigtigt at der er lige meget grind over det hele i portafilter kurven. Der findes mange teknikker til dette. Men test har vist at en af de bedste metoder er: Med den anden hånd slår du på siden af portafilteret, hvilket får grindet til at udjævne sig i kurven. To til fire slag bør være nok til at opnå helt jævn fordeling. Fordel slagretning, hårdhed på slag og evt lidt hældning på portafilter imens, for at styre processen. Med lidt øvelse gøres det ret let.
              Hvis disse ting ikke hjælper på dit problem, er det nok kværnen der er problemet.
              Tak Sinobi

              Jeg må prøve dine forslag til min aftenkaffe for jeg drejer faktisk min tamp når jeg tamper men det du skriver giver god mening jeg tror du har fat i den rigtige ende

              Det med jævning af grind tror jeg der er styr på for det ligger jævnt enden tamping

              Sendt fra min AGS-W09 med Tapatalk

              Comment

              • Klaus D.
                Lysristet
                • Dec 2017
                • 95

                #8
                Oprindeligt indsendt af Coffee makes the world go Se indlæg
                Hvad for noget kaffe er det?
                hvor gammelt er det, hvor længe har posen været åben?

                Hvilken kværn er det det, og ved du hvor meget kaffe den har kværnet,og at der IKKE har været fremmedlegmer igennem kværnen ?

                hvis du lander mellem to hak, kan du evt stille den på det hak hvor det løber for hurtigt, og putte lidt ekstra kaffe i(hvis der er plads )
                Min kaffe er en mellemristet kaffe fra Sigfreds kaffefabrik som er ristet d. 6/2 2019

                Min kværn er en Gaggia MDF og ved ikke hvor meget den har kværnet men det er den gamle model



                Sendt fra min AGS-W09 med Tapatalk

                Comment

                • Sinobi
                  Mellemristet
                  • Mar 2018
                  • 188

                  #9
                  Jeg kan nu ikke tage æren for det. Stort set alt jeg har lært om kaffe har jeg lært af andre. Men det giver jo også en hurtigere indlæringskurve når vi ved fælles viden kan udvikle os, så det skal vi jo bare udnytte. Det er jo derfor vi har et forum [emoji6]
                  Mazzer Major m. arduino timer mod, Fieldgrind
                  Izzo Alex Duetto IV+, VST 20gr, DIY 3D designet Grind Distribution Tool, IMS Tamper
                  Handpresso, 3D designet Handpresso funnel og tampertool
                  Hario V60 kobber, Brewista Artisan Digital Elkeddel
                  KitchenAid Cold Brew koldbrygger
                  Brewista Smart Scale v2.0
                  DIY Fluidbed 300 gr. rister

                  Comment

                  • Klaus D.
                    Lysristet
                    • Dec 2017
                    • 95

                    #10
                    Oprindeligt indsendt af Sinobi Se indlæg
                    Jeg kan nu ikke tage æren for det. Stort set alt jeg har lært om kaffe har jeg lært af andre. Men det giver jo også en hurtigere indlæringskurve når vi ved fælles viden kan udvikle os, så det skal vi jo bare udnytte. Det er jo derfor vi har et forum [emoji6]
                    Så takker jeg for at du har formidlet din erfaringer videre :-)

                    Jeg synes også at det er et rigtig godt forum folk er så gode til at give hjælp også selv om modtageren som jeg er grøn jeg kan bedre lide stedet her end Facebook

                    Sendt fra min AGS-W09 med Tapatalk

                    Comment

                    • Davidsen
                      Grøn bønne
                      • Dec 2015
                      • 31

                      #11
                      Jeg har faktisk også en pose fra Sigfreds kaffefabrik som jeg simpelthen har opgivet at få en brugbar espresso fra. Jeg er ikke lige hjemme, så jeg kan ikke tjekke ristedatoen, men jeg ved det er start februar.

                      Jeg har haft de sammen problemer, og jeg tænker rent faktisk at vi er henne i mislykket ristning. Efter kaffen havde hvilet i 3-4 uger prøvede jeg igen med lidt større held, men godt blev det aldrig.





                      Sent from my EVA-L09 using Tapatalk

                      Comment

                      • Coffee makes the world go
                        Master Brewer
                        • Jan 2010
                        • 5082

                        #12
                        Oprindeligt indsendt af Klaus D. Se indlæg
                        Min kaffe er en mellemristet kaffe fra Sigfreds kaffefabrik som er ristet d. 6/2 2019

                        Min kværn er en Gaggia MDF og ved ikke hvor meget den har kværnet men det er den gamle model



                        Sendt fra min AGS-W09 med Tapatalk
                        Det kan være kaffen er for frisk,, den er kun 8 dage gammel

                        din kværn er ikke verdens bedste, men det ved du vel allerede, den har små knive, og der gør et klik stor forskel
                        det sagt, så kan den sagtens kværne fint nok, hvis bare knivene er ok, men den vil volde dig en del besvær med tiden, nok ikke lige det du ville høre, men det er sandt

                        så du vil oftere ende med at lave knap så gode skud,end med en bedre, men hvis man kan leve med at evt lave et skud nr, to, kan du godt få dit gode skud, dog på bekostning af et mer indkøb af kaffe
                        http://coffeesnobs.com.au/avatars/Us...drew_James.jpg

                        Comment

                        • Coffee makes the world go
                          Master Brewer
                          • Jan 2010
                          • 5082

                          #13
                          Oprindeligt indsendt af Davidsen Se indlæg
                          Jeg har faktisk også en pose fra Sigfreds kaffefabrik som jeg simpelthen har opgivet at få en brugbar espresso fra. Jeg er ikke lige hjemme, så jeg kan ikke tjekke ristedatoen, men jeg ved det er start februar.

                          Jeg har haft de sammen problemer, og jeg tænker rent faktisk at vi er henne i mislykket ristning. Efter kaffen havde hvilet i 3-4 uger prøvede jeg igen med lidt større held, men godt blev det aldrig.





                          Sent from my EVA-L09 using Tapatalk
                          Øhh,,, fra start februar,og efter den havde hvilet i 3-4 uger??, vi er kun to uger inde i februar ??
                          http://coffeesnobs.com.au/avatars/Us...drew_James.jpg

                          Comment

                          • Coffee makes the world go
                            Master Brewer
                            • Jan 2010
                            • 5082

                            #14
                            Oprindeligt indsendt af Sinobi Se indlæg
                            Kan ikke huske om det var Barista Hustle eller Socratic der lavede test/analyse, og poleringen gør ifølge det ingen forskel (i bedste fald) og der er pænt stor risiko for små wobuleringer mens den drejer, hvilket kan løsne de øverste lag i kanten. Den eneste grund der så er tilbage for at dreje er, hvis dit grind eller tamper er så fugtig så en del af grindet følger med op. Men det sker sjældent (eller det bør det).

                            Hvis man tænker over det, så bør polering heller ikke gøre noget bedre for pucken. Pucken skal være så ensartet som mulig for at vandet flyder så ens igennem som muligt. Hvis man har stampet til maks er grindet klemt mest muligt sammen, så hvad skulle poleringen så gøre? Klemme det mere sammen på overfladen end det allerede er? Nej vel. Og hvis det på en eller anden måde kunne gøre en forskel, hvordan sikrer man sig så at alle dele af overfladen bliver ens poleret? Hvis der bliver forskel i poleringen vil vandet jo kunne trænge lettere gennem nogle steder end andre steder.

                            Så altså, for at minimere risiko for fejl i stampningen bør flest mulige fejlkilder udelades hvis der alligevel ikke er evidens for at de virker.
                            Kan man lave perfekte stampninger hver gang med div ekstra ting er det naturligvis mere ligegyldigt.
                            Ku det være ham Skotten, ham der viser hvor simpelt han tamper? ham der også frabeder sig at baristaerne putter fingrene ned i kopperne når de lige smar skal løfte dem af maskinen
                            http://coffeesnobs.com.au/avatars/Us...drew_James.jpg

                            Comment

                            • Sinobi
                              Mellemristet
                              • Mar 2018
                              • 188

                              #15
                              Kan godt huske ham, men ikke hvad han hedder. Nej ham har jeg kun set lidt af i starten. Han havde for meget holdning og for lidt videnskabelig vinkel til min smag.
                              Nej, jeg tror det var på Barista Husles særdeles glimrende hjemmeside. Tror heller ikke det var Socratic nu jeg tænker over det, for han fokusere mere på maskiner end på Barista skills
                              Mazzer Major m. arduino timer mod, Fieldgrind
                              Izzo Alex Duetto IV+, VST 20gr, DIY 3D designet Grind Distribution Tool, IMS Tamper
                              Handpresso, 3D designet Handpresso funnel og tampertool
                              Hario V60 kobber, Brewista Artisan Digital Elkeddel
                              KitchenAid Cold Brew koldbrygger
                              Brewista Smart Scale v2.0
                              DIY Fluidbed 300 gr. rister

                              Comment

                              Working...
                              X