Kaffe Rister til nybegynder

Collapse
X
 
  • Filter
  • Tid
  • Show
Clear All
new posts
  • lehansen
    Grøn bønne
    • Jan 2016
    • 22

    Kaffe Rister til nybegynder

    Hejsa allesammen.
    jeg har opdaget glæden ved at brygge min kaffe på slowbryg metoden istedet for den gamle kaffe maskine og har lige opdaget verdenen for kafferistning og tænkte at det måtte være næste skridt til bedre kaffe.

    dog er jeg rendt ind i nogle spørgsmål.

    Hvor mange gram rå grønne bønner går der til en 250g kaffe? er det 1-1 eller?

    jeg leder også lidt efter en kaffe rister som ikke er for dyr (over 3000kr) og har fundet en der hedder
    S-100CR eller måske en Gene rister.

    Håber i evt kan hjælpe med anbefalinger til en nybegynder og ting man evt skal overveje.

    på forhånd tak
    Lars Hansen
  • ChristianS
    Coffeeholic
    • Apr 2015
    • 1012

    #2
    Kaffen taber omkring 12-20% vægt, afhængigt af type, væskeindhold og ristegrad.

    Jeg har selv en Gene - og den er nem at riste fornuftigt på.

    Men min erfaring over de uger, jeg har leget med den har jeg også opdaget, at den er svær at profilriste med. Samlet set vil jeg alligevel anbefale den varmt.
    Danmarksmester i Hjemmebarista 2016.

    Kværne: Niche Zero, Santos 01
    Espresso: Alex Duetro II PID (Tidligere blandt andet en Supermoddet Oscar med bl.a. appia steamhåndtag).
    Sort: Hario V60, Chemex, Aeropress, stempelkande.

    Comment

    • Dennis79
      Lysristet
      • Apr 2012
      • 74

      #3
      Er lige med på en lytter her.

      Christians er det muligt at se din i aktion en dag?

      Comment

      • ChristianS
        Coffeeholic
        • Apr 2015
        • 1012

        #4
        Oprindeligt indsendt af Dennis79 Se indlæg
        Er lige med på en lytter her.

        Christians er det muligt at se din i aktion en dag?
        Det kunne nok godt lade sig gøre. Jeg er stadig i gang med at lære den at kende, men lad os se på det en dag.
        Danmarksmester i Hjemmebarista 2016.

        Kværne: Niche Zero, Santos 01
        Espresso: Alex Duetro II PID (Tidligere blandt andet en Supermoddet Oscar med bl.a. appia steamhåndtag).
        Sort: Hario V60, Chemex, Aeropress, stempelkande.

        Comment

        • Dennis79
          Lysristet
          • Apr 2012
          • 74

          #5
          Oprindeligt indsendt af ChristianS Se indlæg
          Det kunne nok godt lade sig gøre. Jeg er stadig i gang med at lære den at kende, men lad os se på det en dag.
          Fedt, er så småt begyndt at læse om ristning

          Comment

          • lehansen
            Grøn bønne
            • Jan 2016
            • 22

            #6
            Super, tak for hurtigt svar.
            Det kunne lyde lidt som om det er en Gene jeg skal have fingrene i.

            hvor mange gram kan den riste så resultatet bliver iordent. Nu er min riste erfaring lig nul så jeg de advancerer ristninger vil jeg nok gå lidt forbi. Er der nogen der har erfaring med at tilføje Aromanoter til sin kaffebønner?

            Comment

            • act_dk
              Stamgæst
              • Jun 2013
              • 761

              #7
              Du skal nok også have målet for øje - forventer du at kunne riste på niveau med nogle af de gode mikroristerier, eller bare bedre end Peter Larsen?

              Det kan være sjovt, men også pænt tidskrævende at riste selv, især når kapaciteten er 250g og der skal ristes et kg eller to!

              Comment

              • lehansen
                Grøn bønne
                • Jan 2016
                • 22

                #8
                Ville gerne kunne lære at riste en god bønne, ved godt at der skal meget til for at kunne riste som de professionelle mikrorristerier så derved ingen planer om gå dem i fodsporene. Derfor ville det være lækkert at kunne få det optimale ud af min kop kaffe og hvad jeg kan læse fra folks erfaring gælder det bare om at komme igang da smagen det hele værd, når man taler om en god kop kaffe, i forhold til færdig ristet kaffebønner fra div forpakket steder. Da vi bor et sted hvor det er svært at få frisk ristet kaffe fra en kaffe handler uden at skulle køre en godt stykke håber jeg at udfaldet kunne være godt nok hjemme ristning.

                Comment

                • www.kaffeclausen.dk
                  Mellemristet
                  • Aug 2014
                  • 240

                  #9
                  Jeg startede selv med at riste på en Gene. Jeg synes faktisk godt man kan lave profiler på den, men man skal notere grader i forhold til tider, så kan man det nogenlunde. Jeg vil også klart anbefale den, den giver meget større frihed som rister end størstedelen af de mindre ristere. Min erfaring er at de fleste bønner jeg ristede var bedst mellem 200-220 gram.

                  Jeg kan se et par stykker af jer er fra Aarhus. jeg regner med at få en cupping event op af køre snarest, mangler bare lige at finde optimale tidspunkt for det i forhold til familien. Skal nok skrive om den snarest.

                  Comment

                  • www.kaffeclausen.dk
                    Mellemristet
                    • Aug 2014
                    • 240

                    #10
                    Som nybegynder skal man "betale" lidt lærepenge for at få lidt erfaring. Men smag på de bønner du laver, helst på en ensartet måde a la cupping for at kunne vurdere den i forhold til de andre bønner du har ristet. Derudover vil jeg anbefale at nøjes med en type bønner og nogle kilo af dem til at starte med. Således du kan eksperimentere med profilerne og lære af dine riste. Og tag noter, noter, noter

                    Comment

                    • ChristianS
                      Coffeeholic
                      • Apr 2015
                      • 1012

                      #11
                      Oprindeligt indsendt af lehansen Se indlæg
                      Ville gerne kunne lære at riste en god bønne, ved godt at der skal meget til for at kunne riste som de professionelle mikrorristerier så derved ingen planer om gå dem i fodsporene. Derfor ville det være lækkert at kunne få det optimale ud af min kop kaffe og hvad jeg kan læse fra folks erfaring gælder det bare om at komme igang da smagen det hele værd, når man taler om en god kop kaffe, i forhold til færdig ristet kaffebønner fra div forpakket steder. Da vi bor et sted hvor det er svært at få frisk ristet kaffe fra en kaffe handler uden at skulle køre en godt stykke håber jeg at udfaldet kunne være godt nok hjemme ristning.
                      Og det kan det bestemt sagtens! Fordelen ved en Gene er efter min mening, at man ret nemt kan lykkes med at riste nogenlunde fornuftigt - og smagen tør jeg godt love er langt, langt bedre end supermarkedskaffe.
                      Danmarksmester i Hjemmebarista 2016.

                      Kværne: Niche Zero, Santos 01
                      Espresso: Alex Duetro II PID (Tidligere blandt andet en Supermoddet Oscar med bl.a. appia steamhåndtag).
                      Sort: Hario V60, Chemex, Aeropress, stempelkande.

                      Comment

                      • steffense
                        Lysristet
                        • Jan 2015
                        • 87

                        #12
                        Man kan lave noget rigtigt fint kaffe på en Gene, jeg er super godt tilfreds med min, jeg har prøvet en 6-7 forskellige bønner, rister både til espresso og pour-over, man skal bare kende sin bønne og have sig for øje hvad type rist man går efter.
                        Rocket Cellini Evoluzione V2
                        Mazzer Mini Electronic A

                        Hario V60
                        Aeropress

                        Comment

                        • -E*
                          Master Brewer
                          • Apr 2013
                          • 1949

                          #13
                          Jeg smider lige et lidt anerledes input. Måske især anerledes fordi jeg aldrig har haft fingrene i en Gene, så jeg ved i realiteten ikke hvad den kan præstere. Jeg har brugt en del energi på at riste i ovn/på pande for at lure om det der ristning var noget der hang ved. Da jeg kom frem til at det var, smed jeg penge efter en hottop med computerstyring og dermed sprang jeg Gene over. I mine overvejelser lå der, at når jeg nu først forlod ovnen, der var svær at styre, ville jeg gerne have mulighed for at nørde max ud, altså ville jeg have så meget feedback som muligt. Der er du ikke pt, og det er helt fair, men jeg ville nok som minimum overveje noget der kunne sættes temp prober i, altså en hottop eller en behmor så vidt jeg ved, eller alternativt have mindst muligt penge ude at sejle og prøve det af i ovn/på pande eller måske i popcornpopper. Det jeg ville undgå ville være at stå med en halvstor investering (det ser jeg trods alt en Gene som, også brugt) og skulle sælge den fordi behovet for mere styrring har meldt sig.
                          -Sune

                          Mahlkönig Kenia / OE Lido3
                          Chemex / V60 / Phoenix70 / Aeropress
                          Computerstyret Hottop
                          Instagram

                          Comment

                          • ChristianS
                            Coffeeholic
                            • Apr 2015
                            • 1012

                            #14
                            Oprindeligt indsendt af -E* Se indlæg
                            Jeg smider lige et lidt anerledes input. Måske især anerledes fordi jeg aldrig har haft fingrene i en Gene, så jeg ved i realiteten ikke hvad den kan præstere. Jeg har brugt en del energi på at riste i ovn/på pande for at lure om det der ristning var noget der hang ved. Da jeg kom frem til at det var, smed jeg penge efter en hottop med computerstyring og dermed sprang jeg Gene over. I mine overvejelser lå der, at når jeg nu først forlod ovnen, der var svær at styre, ville jeg gerne have mulighed for at nørde max ud, altså ville jeg have så meget feedback som muligt. Der er du ikke pt, og det er helt fair, men jeg ville nok som minimum overveje noget der kunne sættes temp prober i, altså en hottop eller en behmor så vidt jeg ved, eller alternativt have mindst muligt penge ude at sejle og prøve det af i ovn/på pande eller måske i popcornpopper. Det jeg ville undgå ville være at stå med en halvstor investering (det ser jeg trods alt en Gene som, også brugt) og skulle sælge den fordi behovet for mere styrring har meldt sig.
                            Det er der en pointe i. Jeg startede selv med popcornsmaskinen, som jeg oven i købet kan logge data fra nu. Og jeg har stadig mere styr på resultaterne derfra.

                            Men når OP specifikt efterspørger en nem rister, så er Gene jo netop det. Man kan indstille en temperatur og så riste til forskellige tider og se, hvad man bedst kan lide. Hvis man smider samme bønner i og er konsekvent omkring ovenstående, så kan man absolut få gode, ensartede resultater. [emoji106]

                            At jeg så selv er så meget nørd, at jeg har moddet maskinen med en dæmper til varmelegemet og ekstern køling er jo en anden sag. Og det betyder da sikkert også, at jeg opgraderer på et tidspunkt.

                            Men det gør jo ikke Gene til en dårligere kafferister som begynder - ja måske endda tværtimod.
                            Danmarksmester i Hjemmebarista 2016.

                            Kværne: Niche Zero, Santos 01
                            Espresso: Alex Duetro II PID (Tidligere blandt andet en Supermoddet Oscar med bl.a. appia steamhåndtag).
                            Sort: Hario V60, Chemex, Aeropress, stempelkande.

                            Comment

                            • act_dk
                              Stamgæst
                              • Jun 2013
                              • 761

                              #15
                              Og finder man en brugt er prisen nok den samme hvis man skulle sælge igen efter nogle måneder..

                              Comment

                              Working...
                              X