PDA

Se fuld version : Hjælp til Nuova Simonelli Oscar der ikke vil makke ret



DHK
13. February 2016, 20:34
Hej,

Jeg vil være mægtig glad hvis nogen af de erfarne espresso-folk kan komme med et par gode råd, så jeg kan få min espressomaskine til at fungere igen - inden min mand gør alvor af sine trusler om at købe en Nespressomaskine i stedet!

Jeg købte i sommers en Nuova Simonelli Oscar med tilhørende Grinta kværn brugt på dba. Jeg er klar over at det ikke er verdens bedste kværn, men tænker at det alligevel burde være muligt at brygge nogenlunde drikkelig espresso til diverse mælkedrikke. Maskinen var velholdt og så vidt jeg husker 3-4 år gammel og ny-serviceret. Den fungerede sådan set fint nok, men det tog ret lang tid at at finde en balance af kværnindstillinger, kaffemængde og stampning, der kunne producere et tåleligt resultat.

Generelt har smagen været meget kaffegrums-agtig, men kortvarigt kom der faktisk brugbar espresso ud af maskinen, og jeg regnede med at de værste begyndervanskeligheder var overstået. Imidlertid kunne jeg ikke få den backflush'et - den stod bare og brummede. Efter virkeligt mange runder med Cafiza i blindfilteret kom der dog hul igennem og den begyndte at give en "svush"-lyd og der kom vand ud i drypbakken når jeg havde holdt bryg-knappen inde i 5 sekunder og så slap den igen. Jeg går ud fra at det er sådan det skal lyde?

Derefter smagte kaffen dog endnu værre end før, og pludselig kom der næsten intet gennem portafilteret. Når jeg tog det af, lå der en masse vand ovenpå kaffen i filteret, men der kom ikke særlig meget igennem. Filter og holder er selvfølgellig skilt ad og renset. Jeg tænkte, at der ikke rigtig kom tryk nok på og at 3-vejs-ventilen måske var stoppet til. Den har jeg nu haft afmonteret og renset i Cafiza-opløsning, og der var ikke umiddelbart noget særlig snask eller kalk at se. Jeg har ikke skiftet pakningerne, da jeg ikke lige havde nogle nye, men den er monteret igen ligesom den sad oprindeligt.

Nu er der så i stedet opstået et nyt problem, for nu fosser vandet ud (gennem portafilteret) når jeg forsøger at brygge kaffe. Hvis jeg bruger den vanlige mængde kaffe (18 gram), kværnet og stampet som den plejer, begynder kaffen at løbe allerede efter 2 sekunder og efter 14 sekunder er der løbet 82 g. udrikkelig væske igennem.

Hvad ville I gribe til nu? Jeg er helt uden tekniske forkundskaber, så det må gerne være skåret helt ud i pap :-)

På forhånd tusind tak for hjælpen :-)

KristianK
13. February 2016, 20:56
Bruger du friske bønner? Det kunne jo faktisk være at maskinen er som den skal være (der kommer nemlig meget vand med højt tryk) og hvis du bruger bønner som ikke er friske, er der ikke noget at stille op. Det vil løbe lige igennem..

DHK
13. February 2016, 21:01
Bruger du friske bønner? Det kunne jo faktisk være at maskinen er som den skal være (der kommer nemlig meget vand med højt tryk) og hvis du bruger bønner som ikke er friske, er der ikke noget at stille op. Det vil løbe lige igennem..

Jeg har normalt brugt friskristede bønner fra Risteriet, men nu er jeg løbet tør og testede maskinen med friskkværnede alm. øko-Irmakaffebønner efter jeg havde renset 3-vejsventilen (hvor vandet begyndte at vælte ud). Kan det virkelig være hele forklaringen?

KristianK
13. February 2016, 21:15
Hvad siger I andre? Skal jeg vove pelsen og sige ja? ;)

Ej, det tør jeg så godt... Det scenarie du beskriver er normalt det der sker. Man tror det er løgn... Men man skal prøve det, for at forstå hvor skidt gamle bønner er ifht. nye... Så ja, det er derfor! :)

DHK
13. February 2016, 22:24
Vildt, hvis det kan have den effekt! Det er jo nemt at løse og må komme an på en prøve så snart der kommer friske bønner i næste uge.
Tusind tak for svar :-)

aspedersen
13. February 2016, 22:29
Jeg vover pelsen og gir Kristian ret. :)



.........medmindre du har en tamper, der kan trykke med 500 kg + ;)

Coffee makes the world go
13. February 2016, 22:33
Jeg har normalt brugt friskristede bønner fra Risteriet, men nu er jeg løbet tør og testede maskinen med friskkværnede alm. øko-Irmakaffebønner efter jeg havde renset 3-vejsventilen (hvor vandet begyndte at vælte ud). Kan det virkelig være hele forklaringen?

alm, bønner ?? som IKKE espresso bønner, men til filter?

hvis ja , så er det ekstremt svært at lave espresso på dem ;o)

DHK
13. February 2016, 22:39
alm, bønner ?? som IKKE espresso bønner, men til filter?

hvis ja , så er det ekstremt svært at lave espresso på dem ;o)

Det var heller ikke mhp. at drikke det, men bare for at teste om vandet kom igennem på den rigtige måde efter jeg havde samlet den. Jeg havde bare ikke ventet at det kunne gøre så stor forskel i gennemløbshastighed, når bønnerne var kværnet på samme måde. Så blev jeg så meget klogere ;-)

jørn
13. February 2016, 22:45
Bruger du friske bønner? Det kunne jo faktisk være at maskinen er som den skal være (der kommer nemlig meget vand med højt tryk) og hvis du bruger bønner som ikke er friske, er der ikke noget at stille op. Det vil løbe lige igennem..

Det er efter min opfattelse ikke rigtig , at friske bønner giver en anden gennemløbstid
End ældre bønner.
Vi får doneret bønner fra forskellige kaffefirmaer, som vi bruger når vi servicerer
Kaffekværne, til afprøvning og justering af disse

Dem vi har i øjeblikket ca. 200 kg er fra 2012 vakuum pakket (Segafredo) har samme
Gennemløbstid som friske bønner, og der er ingen eller meget lille smagsforskel på de gamle
Bønner og nye.
Dette må da være tankevækkende , hvor rygterne om friskristet bønner er et most. Kommer fra ?

Men man kan ikke bruge lystristet bønner (filterkaffe) til espresso uden at justeret kaffekværnen
Om mange små kværne kan ikke justeres fint nok. Og der er også problemer med de større kværne.

klemmen

KristianK
13. February 2016, 22:48
Her kommer nok til at ske lidt.... 😄

aspedersen
13. February 2016, 23:03
Her kommer nok til at ske lidt.... ��

Jeg kan spå en lang tråd med megen tekst. ;)

Coffee makes the world go
13. February 2016, 23:14
Det er efter min opfattelse ikke rigtig , at friske bønner giver en anden gennemløbstid
End ældre bønner.
Vi får doneret bønner fra forskellige kaffefirmaer, som vi bruger når vi servicerer
Kaffekværne, til afprøvning og justering af disse

Dem vi har i øjeblikket ca. 200 kg er fra 2012 vakuum pakket (Segafredo) har samme
Gennemløbstid som friske bønner, og der er ingen eller meget lille smagsforskel på de gamle
Bønner og nye.
Dette må da være tankevækkende , hvor rygterne om friskristet bønner er et most. Kommer fra ?

Men man kan ikke bruge lystristet bønner (filterkaffe) til espresso uden at justeret kaffekværnen
Om mange små kværne kan ikke justeres fint nok. Og der er også problemer med de større kværne.

klemmen

Jeg har leget med de typiske bønner som de fleste bruger herinde , de ændrer sig virkelig hen over tiden , jeg har dog som regel ikke nået det store i forskel , da kaffen blev drukket inden da

men jo DE ændrer sig

Så læste je en tråd på et us site om Italiensk kaffe , og at den sagtens kunne være god flere måneder gammel
DET sku prøves , fluks kom jeg i tanke om din post engang for lang tid siden om du godt kunne lide en typisk Italiensk vakum kaffe
EN grund mere til at prøve

så jo jeg har også leget med sådanne kaffe typer
og de opfører sig slet ikke som , det der er gængs herinde

lod posen være åben med vilje , og så ændrer den sig dog også
men slet ikke i den grad som Dansk Engelsk osv

smagen er dog heller ikke den samme , mest karamel og chokolade , og megen lidt syrlighed

Når man tænker på og ved hvor billigt de SKAL sælge kaffen i stå barerne i Italien , så ved man også at den grønne bønne ikke har været den dyreste
de kan bare finde ud af at hente noget rimeligt ud af det, og få det til at holde sig

fordelen er så også at kaffen procentvis ikke ændrer sig væsentligt i alder fra de åbner den til slut

en kaffe der er to måneder gammel og blir to dage ældre i en kaffe , kræver næppe nogen justering af kværnen

en kaffe der kun er 6 dage gammel når den åbnes , er to dage senere , 33.333 procent ældre ,

jeg tror de putter nitrogen i poserne , og det forhindrer co2 en at trænge ud af bønnerne , det vil ihvertfald forhindre iltning

når jeg køber større mængder , så køber jeg det helst i 250 grams poser , og fryser det ned

har med vilje ladet noget ligge tre måneder i fryseren , og sammenlignet det med frisk fra samme forhandler

der var der næsten ingen forskel , ikke nok til at det måske bare var variation fra rist til rist

de Italienske skal males finere (i mit tilfælde ) og løber anderledes , det starter hurtigere , men , bremser så op, som om kaffen lige sætter sig og begrænser flowet , men med tigerstriber og det hele , den store blonde kone udeblev typisk også

på en kaffee kan jeg sagtens se fordelen ved de Italienske

men foretrækker dog de Dansk tysk Engelske
og som privat person er der med porto osv for lidt forskel i prisen
noget som en professionel ikke har et problem med







en kaffe der er 6 dage gammel ved åbning , vil to dage efter være 33.333 procent ældre , der er der forskel fra start til slut

Jens_Muff
13. February 2016, 23:14
Dette må da være tankevækkende , hvor rygterne om friskristet bønner er et most. Kommer fra ?


Jeg tager et langskud og siger fra næsten alle andres erfaringer.

Det er svært at modargumentere det med smagen, men at kalde det et rygte er da lidt friskt ;)

Coffee makes the world go
13. February 2016, 23:19
Jeg tager et langskud og siger fra næsten alle andres erfaringer.

Det er svært at modargumentere det med smagen, men at kalde det et rygte er da lidt friskt ;)

læg mærke til at han siger

et must

man kan jo godt med e Italienske bruge ældre bønner , de er bare anderledes i opførsel og smag

så når der to valg ;;;;

Jens_Muff
13. February 2016, 23:25
Jeg undrer mig virkelig over din post Jørn.. Er meget spændt på uddybningen. :)

Nu har jeg ikke meget erfaring med supermarkedskaffe, men har da forsøgt for sjov et par gange. Altså hos mig skal supermarkedskaffe kværnes markant finere for at holde samme gennemløbshastighed. Det der kommer ud er kul-sort og uden crema overhovedet. Smagen har været skrækkelig.. Der er selvfølgelig forskel på bønner, og det var ikke Sagafredo, River, Illy eller hvad de ellers hedder. Tror det var noget Peter Larsen espresso. Har det noget med indholdet af robusta at gøre? Eller er det emballeringen? Eller ristningen?

Siger du, at der ingen forskel er på, om kaffe er 14 dage eller 4 år gammel? Eller mener du 'bare', at gammel kaffe ikke nødvendigvis er dårligere?

Jens_Muff
13. February 2016, 23:30
læg mærke til at han siger

et must

man kan jo godt med e Italienske bruge ældre bønner , de er bare anderledes i opførsel og smag

så når der to valg ;;;;

Jeg læser udmærket hvad han skriver. Og selvfølgelig er smag og behag forskellig. For mig er nogenlunde friskhed bare et must for, at jeg kan drikke det. Jeg har i hvert fald ikke smagt en espresso, jeg ærligt kunne nyde fra en pose fra supermarkedet. Men der er naturligvis også andre forskelle end ridtedatoen.

Coffee makes the world go
13. February 2016, 23:32
Jeg er ikke Jørgen
men han nævnte på intet tidspunk supermarkeds kaffe , kun alder

det Italienske man i DK typisk køber som espresso ,er til mokka kander

der skal stå BAR på det , i Italien har de maskiner i baren , og mokka kander i hjemmet

Prøv evt at købe noget kaffe fra Jørgen ,, det var en øjenåbner for mig (købte andetsteds fra )

pingel
13. February 2016, 23:40
Jeg læste en længere artikel i Gastro sidste år, om den italienske kaffeverden og den nedadgående rejse den var på. Og hvis ens udgangspunkt og præference er hvad der bliver beskrevet, så tror jeg godt på at man ikke kan smage forskel... Jeg kan ikke lægge artiklen op men blot fortælle, at den kvalitet af kaffe de store risterier sagde at de brugte ikke svarede til hvad der stod på lagrene... Og så var der så meget andet...

Egne erfaringer med italiensk rist går mest på prækværnet, og her går det hurtigt ned ad bakke...

Coffee makes the world go
13. February 2016, 23:43
Grab some coffe and have a little read ;o)

http://www.home-barista.com/coffees/2-month-old-kimbo-from-italy-produces-great-espresso-i-am-confused-t28681.html

Jens_Muff
14. February 2016, 00:03
Grab some coffe and have a little read ;o)

http://www.home-barista.com/coffees/2-month-old-kimbo-from-italy-produces-great-espresso-i-am-confused-t28681.html

Der bliver linket videre til denne i den tråd:

http://www.home-barista.com/coffees/thoughts-on-italian-espresso-blend-t15360.html

Det lyder virkelig interessant. Jørn's udsagn lyder ikke til at kunne bruges på alle kaffer, men måske på de mere robustaholdige?

Får helt lyst til at prøve en pose Sagafredo nu [emoji38]

jørn
14. February 2016, 00:13
Jeg undrer mig virkelig over din post Jørn.. Er meget spændt på uddybningen. :)

Nu har jeg ikke meget erfaring med supermarkedskaffe, men har da forsøgt for sjov et par gange. Altså hos mig skal supermarkedskaffe kværnes markant finere for at holde samme gennemløbshastighed. Det der kommer ud er kul-sort og uden crema overhovedet. Smagen har været skrækkelig.. Der er selvfølgelig forskel på bønner, og det var ikke Sagafredo, River, Illy eller hvad de ellers hedder. Tror det var noget Peter Larsen espresso. Har det noget med indholdet af robusta at gøre? Eller er det emballeringen? Eller ristningen?

Siger du, at der ingen forskel er på, om kaffe er 14 dage eller 4 år gammel? Eller mener du 'bare', at gammel kaffe ikke nødvendigvis er dårligere?

Jeg vil så prøve at uddybe hvad jeg personligt mener, og smag er ikke ens fra person til person.

Der bor i Italien ca. 60 millioner mennesker, spanien 40 millioner og deres national drik er espresso
75% arabica og 25 % robusta de fleste drikker espresso, og kun cappuccino om morgenen. Og på dette forum har jeg opfattelsen at kun ren arabica duer, selv om vi kun er 5 millioner og kun et fåtal drikker Espresso, der fleste blandet med let eller skummemælk.

Utroligt at så mange mennesker har en anderledes smag.

Hvis espressobønner er forsvarligt pakket, vacuum elle gas mister de efter min opfattelse ikke hverken
Smag eller konsistens (Crema)

En rødvin bliver heller ikke dårligere med årene , hvis der er prop på.

Coffee makes the world go
14. February 2016, 00:14
Tror ikke du finder det rigtige i et supermarked , men måske Jørn kunne lokkes til at splitte en pose/dåse bønner op fra det han normalt bruger

i er jo en stor flok derovre i KBH som kunne deles om det

Jens_Muff
14. February 2016, 00:22
Hvis espressobønner er forsvarligt pakket, vacuum elle gas mister de efter min opfattelse ikke hverken
Smag eller konsistens (Crema)


Mener du espressokaffe med robusta eller er det underordnet?

Jeg er ret sikker på, at der er mange fagfolk, der er rygende uenige med dig. I hvert fald hvis du mener helt generelt. Mine egne oplevelser er heller ikke som dine, men jeg pakker selvfølgelig heller ikke med nitrogenskyllede poser osv. Blot med alm. ventilposer.

Coffee makes the world go
14. February 2016, 00:30
Jeg tror ikke robustaen er afgørende

det der er afgørende er om den er ristet til at indeholde frugtige noter, de holder ikke så godt , gas eller ej

de ved Italienerne, så de rister en profil og smag som kan holde sig

Jeg køber af og til fra James Goument hans grumpy blend , den er mørk og lavet specielt til en kundes krav

det er en der køre rundt i en bus i Guatemala , så han for nok ikke bønner ugentligt

Havde en gang glemt en pose i det værelse som jeg åbnede pakken i , så den var to måneder gammel da jeg til stor lykke fandt den netop som jeg uventet løb tør for bønner

den var som den plejede , men den er også en choko karamel bombe

Coffee makes the world go
14. February 2016, 00:32
Har prøvet det samme med en frugtbombe ,,der var frugten næsten væk, og så er kaffen tam i smagen

DHK
17. February 2016, 08:59
Uden på nogen måde at drage værdien af friske bønner i tvivl, løste det desværre ikke mit konkrete problem med Oscar.

Jeg har nu prøvet med friskristede bønner fra Risteriet, kværnet som tidligere, men vandet begynder med 18g kaffe i filteret stadig at løbe igennem efter 2-3 sekunder, og efter 14 sekunder er der kommet 75g lunken væske gennem filteret. Når jeg tager filterholderen af og lader vandet løbe direkte i en forvarmet kop sniger temperaturen sig kun lige op på 60 grader.

Er der mon nogen gode bud på hvad mit næste træk skal være? Er det mon den manglende opvarmning der er hovedproblemet?

Grinderman
17. February 2016, 09:15
Kværn finere?

pingel
17. February 2016, 09:56
Jeg ved ikke om din temperatur er som den skal være, men det har ikke noget med den hurtige gennemløbstid at gøre...

Jeg tror så at du må se lidt på din kværn. Måske er knivene nedslidte? Måske sidder de skævt? Måske er det ikke en super kværn du har, men den burde kunne kværne fint nok...

Og ja, har du prøvet at kværne finere? For den skulle helst kunne kværne så fint at der ikke kommer noget igennem - og derefter kan du gradvist forsøge dig med at kværne grovere indtil du rammer det rigtige gennemløb.

DHK
17. February 2016, 16:25
Jeg ved ikke om din temperatur er som den skal være, men det har ikke noget med den hurtige gennemløbstid at gøre...

Jeg tror så at du må se lidt på din kværn. Måske er knivene nedslidte? Måske sidder de skævt? Måske er det ikke en super kværn du har, men den burde kunne kværne fint nok...

Og ja, har du prøvet at kværne finere? For den skulle helst kunne kværne så fint at der ikke kommer noget igennem - og derefter kan du gradvist forsøge dig med at kværne grovere indtil du rammer det rigtige gennemløb.

Det er da et forsøg værd, men jeg tænker at det er mærkeligt at gennemløbstiden efter rensning af 3-vejsventilen fra det ene øjeblik til det andet fordobles med samme kværnindstilling?
- og så burde vandet vel også være varmt?

Juul-Andersen
17. February 2016, 16:49
Bønnerne behøver jo ikke være ristet på samme tidspunkt, det vil give en anden gennemløbstid, særligt på en kværn i bunden af prisskalaen.

Så, Kværn finere :)

DHK
17. February 2016, 17:00
Bønnerne behøver jo ikke være ristet på samme tidspunkt, det vil give en anden gennemløbstid, særligt på en kværn i bunden af prisskalaen.

Så, Kværn finere :)

Det vil jeg prøve - tak :)
- men det ændrer vel ikke ved at vandet ikke er varmt?

Jens_Muff
17. February 2016, 17:17
Hvor længe har maskinen stået tændt?

En oscar skal varme op minimum 30 min før bryggevandet er helt så varmt, som det skal være, er min erfaring.

DHK
17. February 2016, 17:30
Det prøver jeg også lige - tak :)

KristianK
17. February 2016, 17:32
Og det er efter at steamarmen er tømt. Efter 10 min. skal du lukke luften ud af kedlen ved at åbne for steameren. Ellers tror den, at den er varm på grund af falsk tryk, som du skal have ud af kedlen først.
Hvis du løfter det lille låg, der hvor du fylder vand, står det som en sikkerhedsfunktion! Os andre synes bare det er irriterende ;)

DHK
17. February 2016, 17:54
Finere kværning gjorde underværker for gennemløbstiden, men temperaturen i koppen efter 30 min. opvarmning er kun 54 grader. Er det ikke for lidt? Den er også noget bitter i det, men dog ikke helt udrikkelig.

Når jeg fjerner filterholderen ligger der masser af vand ovenpå kaffen. Derudover har lyden også ændret sig fra at maskinen ved opstart sagde en kraftig brummelyd (ligesom når man trykker på brygknappen) for derefter kun at sige stille kogelyde. Nu siger den derimod kun de stille lyde, men når man så brygger kaffen kommer der en svingende pumpeagtig snurrelyd. Det kan selvfølgelig være ligegyldigt hvad den siger, så længe den virker, men jeg undrer mig bare over årsagen.

KristianK
17. February 2016, 18:26
Kommer der damp ud, som der plejer?
Altså masser af damp når du åbner/drejer knappen helt åben?

Coffee makes the world go
17. February 2016, 18:48
Og hvæser/sprutter vandet der kommer ud af bryghovedet , har den stået længe nok og er udluftet, bør det første vand være for varmt og sprutte hvæse

så skal man lige flushe noget vand indtil det falder til ro, og så skyde

der kan være fremmedlegmer i hx kredsen

ChristianS
17. February 2016, 20:28
Den ville næppe blive bitter af for lav temperatur - høj bitterhed er normalt et tegn på for høj temperatur.

Temperaturen i koppen vil alt andet lige være en del under brygtemperaturen, da der er masser af ting, der køler kaffen ned:

Portafilteret, luften, koppen...

DHK
17. February 2016, 20:45
Tak for svar - jeg prøver lige igen i morgen tidlig, når der ikke er sovende børn lige ved siden af :)

DHK
17. February 2016, 21:03
Kommer der damp ud, som der plejer?
Altså masser af damp når du åbner/drejer knappen helt åben?

Der kom damp ud som vanligt.

Citrushund
17. February 2016, 22:15
Kunne det være samme problem som Anders havde med sin Musica? Han havde damp men lav brygtemperatur så vidt jeg huske korrekt. De er jo meget ens de to maskiner.

http://www.espressobar.dk/forums/showthread.php?10277-HJ%C6LP-til-musica&highlight=Musica

aero
18. February 2016, 07:53
Ang. færdig brygget temperatur så var den oppe for noget tid siden også:

http://www.espressobar.dk/forums/showthread.php?9957-Nuova-Somonelli-Oscar&p=105011#post105011

EDIT: Ja okay, ser så nu at det var vandet direkte fra bryghovedet til kop, der var 60 grader. Tråden jeg linker til går på færdig brygget kaffe, så ikke helt sammenlignelig.